Toegankelijkheidsprijs 2020 (terugblik)

Dankzij hun doorgedreven aandacht voor integrale toegankelijkheid ontvingen IN-Z en de Strijkwinkel van Alternatief, twee Genkse bedrijven actief in de sociale economie, op 3 december de toegankelijkheidsprijs van de stad Genk. De jaarlijkse speurtocht naar de toegankelijkheidskampioen focuste dit jaar op dienstenchequebedrijven en uitzendkantoren. Daarnaast kende de Adviesraad voor Personen met een Handicap de toeGENKelijk award toe aan de stedelijke Dienst Toerisme.

De klassieke uitreiking in het stadhuis werd noodgedwongen vervangen door een aankondiging op de Internationale Dag voor Personen met een Handicap. ‘De toekenning van de prijs uitstellen naar volgend jaar was geen optie’, legt schepen Ria Grondelaers van Sociale Zaken uit. ‘De prijs beloont de inspanningen voor meer toegankelijkheid in onze stad. De prijs is ook een uitnodiging aan andere actoren om toegankelijkheid op de agenda te plaatsen. En dat geldt nu nog meer.’

De jury roemde beide winnaars om hun niet aflatende focus op toegankelijkheid en bereikbaarheid. Aan de prijs is een som van 1250 euro verbonden, die nu wordt verdeeld over beide laureaten. Ze ontvangen daarnaast een glazen award. ‘Die herinnert bezoekers eraan dat ze in een zaak zijn die inzet op emotionele en fysieke toegankelijkheid’, vult schepen Grondelaers aan. ‘Dat streven naar inclusie verdient onze volle aandacht.’

ToeGenkelijke route

Sinds enkele jaren kent de adviesraad voor personen met een handicap naast de toegankelijkheidsprijs een onderscheiding toe aan een stedelijke dienst met een hart voor personen met een handicap. Dit jaar gaat de ToeGENKelijk award naar de Dienst Toerisme. De belangrijkste reden voor die keuze ligt in de ontwikkeling van de ToeGenkelijke route in het stadscentrum voor bezoekers in een rolstoel, samen met de Adviesraad. Hun klantvriendelijke houding ten aanzien van personen met een handicap en inzet voor zorgtoerisme in Genk deden de rest.

‘De route voert rolstoelgebruikers langs alle toeristische hoogtepunten van het centrum’, verduidelijkt schepen van Toerisme Toon Vandeurzen. De handige weetjes en boeiende info onderweg maken van de tocht een echte aanrader. ‘Iedereen heeft recht op vakantie. Een route die de parels in onze stad ontsluit voor personen met een beperking is dan ook een echte must’, besluit schepen Vandeurzen.

Via een QR-code langs het traject haal je bovendien een overzicht met ToeGenkelijke horecagelegenheden op je smartphone binnen.

Alles over de ToeGenkelijke route: www.visitgenk.be/toegenkelijk