Topsport in Genk wordt beloond

Gepubliceerd op zondag 29 oktober 2023 10 u.
Stad Genk beloont sportclubs die werk maken van topsport. De weg naar goud in de hoogste competitie is niet makkelijk. In Genk timmeren clubs hard aan de weg en daarom geeft stad Genk hen een extra duwtje in de rug. Een gesprek met twee clubs aan de top. Forza!

Stad Genk beloont sportclubs die werk maken van topsport: omdat ze de eigen werking professionaliseren, én omdat ze jonge Genkenaren aanmoedigen om hun sportieve talenten naar het hoogste niveau te tillen. De toelages kaderen in een nieuw subsidiereglement. Dit jaar ontvingen Genker Zwemvereniging Neptunus en KRC Genk Ladies elk 23.000 euro.

In een gesprek met stadsmagazine 3600 vertellen Jacqueline Mahieux, KRC Genk Ladies en Jurgen Huys, Genker Zwemvereniging Neptunus waarom dit zo belangrijk is voor hun club.

Waar staat jullie club binnen de topsport?

Jacqueline Mahieux: "De KRC ladies zijn opgericht in 2015 en sindsdien draaien we mee aan de top van Belgische competitie. We hebben een 150-tal speelsters van verschillende leeftijden en niveaus. In de hoogste afdeling, de Super League staan we steevast in de top 4 en vorig seizoen speelden we zelfs de bekerfinale tegen Standard. Verschillende speelsters komen ook uit voor het Belgische nationale team, de Red Flames.”

Jurgen Huys: "Genker Zwemvereniging Neptunus bestaat al sinds 1975. We hebben 380 leden waarvan 160 op competitieniveau. Onze werking is sterk gebaseerd op jeugd. We laten onze talenten gestaag groeien en dat loont. Bij de atleten ouder dan 18 jaar hebben we 2 Belgisch kampioenen met goud: Siel Verstrepen in het schoolslagzwemmen en Lore Beertens in het schoonspringen. Lore werd ook tweede op het WK voor masters in Japan.”

Hoe belangrijk is die stedelijke subsidie voor jullie club?

Jacqueline Mahieux: “Die is broodnodig. Het helpt ons om jong toptalent in Genk te houden wat geen evidente zaak is. We moeten onze speelsters continu professionele infrastructuur en begeleiding kunnen aanbieden. Het gaat niet alleen om trainingen op het veld, maar om ook coaching, begeleiding en onderwijs ernaast. Topsporters moeten vanaf jongs af aan zeer veel inspanningen en opofferingen leveren. Onze coaches spelen daarom een cruciale rol in het succes van onze atleten. Hun begeleiding en mentoring zijn van onschatbare waarde.”

Jurgen Huys: “Ik kan dit alleen maar bevestigen. Ook om de top te bereiken in een individuele sport zoals de zwemsport heb je enorm veel trainingsuren met goede begeleiding nodig. Dit kan dankzij onder meer deze steun. Maar we willen dit bovendien ook inzetten om Genk beter op de kaart zetten in het internationale zwemlandschap. En dichter bij huis willen we meer Genkse kinderen zwemvaardig maken. Onze aanpak en inzichten willen we graag delen met zweminstructeurs en leerkrachten LO in Genkse basisscholen.”

Is jullie sport populair in Genk?

Jacqueline Mahieux:“Helaas kunnen de KRC Genk Ladies nog niet in dezelfde mate rekenen op supporterssteun als de mannenploeg. Vrouwenvoetbal wordt nog onderschat maar wint aan populariteit. Werken aan onze fanbasis is een uitdaging voor dit seizoen. Forza Racing geldt zeker ook voor ons!”

Jurgen Huys: "Daar blijven we aan werken. Veel kinderen starten wel met zwemlessen, maar slechts een klein deel stroomt door naar een zwemvereniging. Gelukkig hebben we hardwerkende vrijwilligers en gekwalificeerde trainers, vaak zelf oudsporter van Neptunus die zich inzetten om nieuw talent aan te trekken. Ook met andere Genkse organisaties willen we samenwerken om de zwemsport breder te promoten.”

Thuisbasis KRC ladies is het stadion aan de G. Alex Galopinstraat
13. Supporteren voor de KRC Ladies? De speelkalender vind je op
ladiesgenk.be

Thuisbasis Genker Zwemvereniging Neptunus is het zwembad
van SportinGenk Park. Meer info op gzvneptunus.be

LEES OOK: Siel Verstrepen, zwemkampioen