Tip van Elise: maansverduistering aan terril Thor Park

Gepubliceerd op donderdag 17 januari 2019 20.44 u.
Op maandag 21 januari kunnen we in Genk opnieuw een totale maansverduistering zien. Maar wie dit wil meemaken, zal heel vroeg moeten opstaan, zegt Elise, educatief medewerkster van de Cosmodrome.

3600: Elise, wat is er zo bijzonder aan een maansverduistering?

Elise: “Je kan dit enkel waarnemen bij volle maan. Dit is het moment waarop de maan en de zon op één lijn staan met de aarde in het midden. De maan geeft zelf geen licht maar weerkaatst licht van de zon. Als de aarde ertussen staat, zien we haar schaduw op de maan. Door allerlei factoren zoals lichte bewolking of smog kan de verduisterde maan soms rood kleuren. Dat wordt ook wel ‘bloedmaan’ genoemd. Een mooi verschijnsel!”

3600: Een hoogdag voor de Cosmodrome?

Elise: “Jazeker! Op 21 juli 2019 vieren we de 50ste verjaardag van de eerste man op de maan. Deze maansverduistering is dus een mooie start van ons feestjaar. In de Cosmodrome wordt deze Space Race het hele jaar herdacht met leuke events, shows, workshops,…. Hou onze agenda zeker in de gaten!”

3600: Wie de maansverduistering wil zien, moet wel vroeg opstaan?

Elise: “De maaneclips start inderdaad rond 04.34 uur en de totale verduistering is tussen 5.41 en 6.12 uur te zien. Onze astronomen zetten hun telescopen op de terril van Waterschei. Wil je komen? Volg dan de aanwijzingen tot aan onze waarnemingspost, die enkel te voet bereikbaar is. Dan is het enkel nog hopen op helder weer!”

Maandag 21 januari van 4.30 tot 8 uur 's ochtends. Volg de route vanop de parking KRC GENK (links van het stadion) en neem zaklamp, verrekijker en dekentje mee. Deze activiteit gaat enkel door bij helder weer! Informeer op voorhand bij de Cosmodrome in Kattevennen.