Tournée Minérale

Februari zonder alcohol

Ga met ons de uitdaging aan en drink in februari een maand lang geen alcohol. Zo ervaar je wat een maand zonder met je doet. Het is niet zozeer een kwestie van jezelf iets te ontzeggen: je wint er vooral bij.

Een glas wijn bij het eten, een pint na het sporten: voor velen maakt het deel uit van de dagelijkse routine. In 2013 dronk 82% van de Belgen alcohol, ook al brengt dat nogal wat risico’s met zich mee. Het beïnvloedt je gezondheid, zowel fysiek als mentaal. Het heeft ook impact op je veiligheid en op je gedrag.

Een initiatief van De Druglijn

In 2017 sloegen De Druglijn en Stichting tegen Kanker de handen in elkaar: de maand zonder alcohol was geboren. Vanaf het najaar van 2020 zet De Druglijn het initiatief verder.

Vanaf de eerste editie was het enthousiasme voor Tournée Minérale enorm: meer dan 120.000 Belgen schreven zich in. En met succes: 9 op de 10 zei minstens één van de voordelen ervaren te hebben.

In februari 2021 gaat alweer de vijfde editie van start. Hopelijk samen met jou! Het maakt niet uit of je nu voor de eerste keer meedoet, of al vaker een maand alcoholvrij door het leven ging. Een maand stilstaan bij je alcoholgebruik, levert je alleen maar voordelen op.

Let op: deelnemen aan ‘Tournée Minérale’ is geen oplossing voor wie problemen ervaart met zijn of haar alcoholgebruik. Ben je bezorgd over je alcoholgebruik of dat van iemand rondom jou? Bij de Druglijn kan je terecht voor een eerste advies op maat. Anoniem, zonder taboe en zonder oordeel.

Wil je aan de slag met je gebruik? Neem een kijkje op www.alcoholhulp.be voor online zelfhulp en begeleiding.

Mocktail

Zin in een lekker aperitief? Dat kan ook zonder alcohol.

Collega Cinta Moors helpt je op weg met deze verfrissende 'Gingerlemon' mocktail. Schol!

Benodigdheden (voor 6 glazen)

  • Ca. 125 - 150 g verse gember
  • Ca. 3 dl water
  • 1.5 liter gekoelde citroenlimonade zero (Sprite zero, sevenup zero, Everyday lemon zero)
  • 6 kaneelstokjes (voor de versiering)
  • 6 schijfjes citroen of limoen (voor de versiering)

Werkwijze:

  1. De gember schillen en in blokjes snijden en gedurende ca. 30 - 45 min. zachtjes laten koken in een bodempje water. Je kan hiervoor echter ook de gemberblokjes gebruiken die overgebleven zijn van het maken van thee. De gemberblokjes dan dus mixen met een beetje water en door een zeef duwen.
  2. Je bekomt ongeveer 150 tot 200 ml gembersap.
  3. Neem mooie glazen en giet in elk glas ca. 25 – 30 ml gembersap en leng aan met citroenlimonade zero (ca.250 ml) per glas.
  4. Versieren kan met een stokje kaneel en een schijfje limoen.

TIP: Je hoeft echter geen 6 glazen ineens te maken want je kan het gembersap in een afgesloten pot in de koelkast een 5-tal dagen bewaren.