Tuinranger Marieke op bezoek in de tuin van Yusuf

Gepubliceerd op maandag 28 juni 2021 16.29 u.
Al 53 Genkse tuinen kregen de voorbije weken het bezoek van een tuinranger voor gratis en vrijblijvend advies. Ook Yusuf Derin gaf zijn tuin op en kreeg Marieke over de grasmat.

Vorig jaar ging in Genk het project Tuinrangers van start. Dit project heeft als doel onze tuinen biodiverser en dus beter bestand tegen hitte en droogte te maken. “Wij zijn hiervoor speciaal opgeleid”, zegt tuinranger Marieke De Rop. “We gaan onder meer op zoek naar fascinerende ‘wildlife’, zoals insecten en vlinders. Maar tegelijk geven we advies op maat van de tuin. Want met een paar ingrepen kan je je tuin natuurvriendelijk én onderhoudsvriendelijk maken. En dat hoeft niet veel te kosten.”

GENIETEN

Wanneer Marieke de tuin van Yusuf in Boxbergheide binnenstapt, valt vooral de grootte en de netheid van de tuin op. Voor hem is dat laatste erg belangrijk. “Na een drukke werkdag zijn de tuin en moestuin mijn manier om m’n hoofd leeg te maken én te genieten. Gelukkig helpen de kinderen ook graag mee”, aldus Yusuf.

ONDER CONTROLE

Yusuf heeft zijn tuin dan wel onder controle, maar hij zit met enkele vragen. “Ik heb vorig jaar een pruimenboom geplant en die wil maar niet pakken.” Marieke ziet wat het probleem is. “Ik denk dat hij te diep geplant is en dat is niet goed voor de wortels. Misschien red je de boom door hem minder diep te planten.”

‘WILDER’

De tuin grenst aan ruiger bosgebied. Maar voor Marieke mag het achterste deel van de tuin ook best wat ‘wilder’ zijn, met planten en struiken. “Want zo trek je meer bijen en andere nuttige beestjes die goed zijn voor je tuin.” Yusuf wil er alvast enkele bomen planten. “Dat kunnen eventueel populieren of wilgen zijn”, adviseert Marieke. “Die passen perfect in dit vochtiger gebied.”

GOUDEN TIP

Yusuf vraagt ook raad voor de heermoes die in zijn borders groeien. Deze sporenplant stamt nog uit de tijd van de dinosauriërs. ze woekeren als onkruid en zijn bijzonder sterk. “Als je er geen fan van bent, trek je ze best uit en laat je ze gewoon even liggen. Zo voorkom je dat er nieuwe uitschieten”, weet Marieke.

En ook voor de vele hortensia’s van het gezin heeft ze een gouden tip. “Snoei ze niet in november, maar in de lente, als het niet meer vriest. Ze gaan dan veel mooier staan!”

Wil jij ook bezoek van een tuinranger?

De tuinsafari is gratis. Je krijgt bovendien een handig verslag van het tuinbezoek en een
starterspakketje. Hiermee kunnen je kinderen ontdekken wat er allemaal leeft in je tuin.

Doe je aanvraag via www.heempark.be/tuinranger.