Uitkijken naar World Clean Up Day op 16 september

Gepubliceerd op woensdag 30 augustus 2023 9.30 u.
Op 16 september is het World Clean Up Day en maken vele Genkse vrijwilligers de Stiemervallei proper. Dagopvangcentrum De Start is dan ook van de partij. Zij ruimen zelfs het hele jaar door zwerfvuil op in de Stiemervallei en op andere plaatsen in Genk.

Wannes Claes werkt bij DAC DeStart op Portavida en begeleidt volwassenen met een psychische en of sociale kwetsbaarheid. “Gewapend met grijpers en afvalzakken, ruimen we wekelijks zwerfvuil op, afwisselend in de Stiemervallei en rond Portavida. Het brengt onze gasten naar buiten en dat is goed. We gaan zelfs door weer en wind”, verzekert hij.

RUST

“Voorbijgangers bedanken ons vaak en dat vinden we heel fijn”, zegt Michael die al een tijdje meehelpt. “De hoeveelheid zwerfvuil verschilt van week tot week. Maar er ligt altijd wel iets en het geeft ons een goed gevoel als dat opgeruimd is. Mij brengt het zelfs rust.”

BEHENDIG

Langs wegen en parkings zoals hier aan de Europalaan, vinden ze veel. “Gewoonlijk plastic flesjes, blikjes en papier. We rapen het op met de grijper want onze handen gebruiken we liever niet. Die behendigheid heb je wel snel beet”, lacht Wannes. Jani helpt voor de eerste keer mee en het lukt hem aardig. Daarnaast moet je ook goed kijken, zoals Yaying, die haast elke peuk en kroonkurk ziet. De groep kijkt uit naar World Clean Up Day op 16 september. Voor hen is zwerfvuil opruimen een wekelijkse klus, maar voor alle Genkenaren betekent dit een properdere stad. Dankjewel!

WORLD CLEAN UP DAY IN DE STIEMERVALLEI: RUIM JE MEE OP?

Bij de vorige actie verzamelden 160 vrijwilligers ruim 1 ton afval. Help jij het nog beter te doen? Kom dan mee een stukje Stiemervallei proper maken op 16 september. Je kiest een tijdsblok tussen 9.30 tot 16.30 uur. Inschrijven via stiemervallei@genk.be.

Nog meer helpen in de Stiemervallei?

Stiemerlab zoekt ook vrijwilligers om de waterkwaliteit van de beek te onderzoeken. Je krijgt materiaal en een korte opleiding. Inschrijven via stiemervallei@genk.be.