Van Mexicaanse mariachi, tot Grieks streetfood en Marokkaanse zitkussens: de wereld ligt aan je voeten tijdens 'Allez Stalenstraat'

Gepubliceerd op maandag 9 mei 2022 16.35 u.
Persbericht van 9 mei 2022

Zin in een snel tripje rond de wereld? Kom dan op 14 en 15 mei naar ‘Allez Stalenstraat’ in Genk. De stad en lokale handelaars organiseren een straatfeest waar je kan proeven van specialiteiten, genieten van muziek en vakmanschap uit de wijde wereld.

De Genkse Stalenstraat staat bekend als de ‘Vallei van Werelden’. Een mengelmoes van culturen uit zich in de diverse winkels, restaurants en cafés. Tijdens ‘Allez Stalenstraat’ wordt dit extra in de verf gezet. Het is een straatfeest waar je kan genieten van het lekkere eten, de verfrissende drankjes, de ritmische klanken en mooie producten van de verschillende culturen die onze aardbol rijk is.

De lokale horecazaken en mobiele foodtrucks prikkelen je smaakpapillen met het lekkers dat ze bereiden. Kies je voor streetfood uit Griekenland, Italiaanse antipasti, Amerikaanse barbecue, Turkse specialiteiten of Indische gerechten? Keuze genoeg. Daar past nog een lekker drankje bij uit één van de cocktailbars, en een koffietje, ijsje of poffertjes voor achteraf. Niemand gaat met honger naar huis.

Bollywood dansen en djembe spelen

Heeft het gesmaakt? Dan is het tijd om eens over de wereldmarkt te kuieren. Hier vind je kledij, gadgets en artisanale producten uit verschillende landen: van Peruviaans handwerk over Afrikaanse juwelen en Marokkaanse zitkussens tot producten uit de eigen kosmopolitische stad Genk. Snuisteren tussen alle kraampjes doe je onder muzikale begeleiding van wereldse muziek. Denk daarbij aan Mexicaanse mariachi, balkanmuziek uit Roemenië, Cubaanse salsa en Italiaanse meezingers.

Wie geen zin heeft om te shoppen kan de heupen losgooien tijdens een workshop Bollywood- en afrodans of leren hoe je djembe kan spelen. Liever op het gemak? Dan kan je een plaatsje uitzoeken op één van de vele terrassen en genieten van de straatanimatie. Flamencodansers, Japanse drummers, Braziliaans carnaval, een Marokkaanse fanfare, percussie uit Guinea en zoveel meer.

Om het bezoekje aan ‘Allez Stalenstraat’ nooit te vergeten, kan je een leuke foto in werelds decor laten maken aan de fotocaravan. Precies alsof je écht op reis was. Een leuke afsluiter voor jong en oud.

Blijven groeien

Stad Genk zet al jaren actief in op de ontwikkeling van handel en horeca in de stad. Eén van de projecten binnen deze ontwikkeling is de Stalenstraat, Vallei van Werelden. “De evolutie van de Stalenstraat, gelegen in de Stiemervallei, is nog volop bezig. Naast groene geveltuinen en street art, werden de elektriciteitskasten versierd met bloemen die in de Stiemervallei groeien. We blijven verder investeren in het openbaar domein, zoals de aanleg van groene terrassen in de straat. Zo versterken we de eenheid en de beleving,” zegt schepen van Economie Toon Vandeurzen. “Na een eerste geslaagde editie van ‘Allez Stalenstraat’ in 2021, willen we iedereen opnieuw uitnodigen om deze evolutie te tonen. Zo willen we de Vallei van Werelden in de Stalenstraat op de kaart zetten tot ver buiten Limburg.”

Dit wereldstraatfeest wordt mede mogelijk gemaakt met vzw Marakucha en Drama PR.

MEER INFO

Allez Stalenstraat gaat door in de Genkse Stalenstraat op zaterdag 14 mei van 12.00 uur tot 20.00 uur. En op zondag 15 mei van 12.00 uur tot 18.00 uur. Alle info op de website.