Genk eindigt op de negende plaats bij de VeggieChallenge!

Aan het einde van de meet worden de prijzen uitgereikt. Onze stad eindigde negende over heel Vlaanderen. Alles bij elkaar gaf 0,17% van de Genkse inwoners gehoor aan de oproep om een hele maand (maart) geen vlees te eten. De winnaar Leuven wist 0,69% van zijn bevolking te motiveren.

Het interview met deelneemster Memnune die iedereen opriep mee te doen, blijft hier nog even beschikbaar.

 

Aangezien veeteelt in zowat elke top drie opduikt als oorzaak van een groot milieuprobleem, zoals de klimaatcrisis, ontbossing en watervervuiling, is het tijd om onze vleesconsumptie af te bouwen. Met de VeggieChallenge nodigt EVA vzw iedereen uit in maart minder vlees te eten. Plantaardig voedsel is gezonder voor ons lichaam en helpt duurzamer om te gaan met onze planeet. De ondertekening van het burgemeestersconvenant voor een lagere CO²-uitstoot en het Genkse klimaatplan onderstrepen de ambities van onze stad om verder te vergroenen en in te zetten op duurzaamheid.

Memnune roept iedereen op de VeggieChallenge aan te gaan: ‘Je hebt echt geen vlees nodig.’

 

Waarom doe je mee aan de VeggieChallenge?

‘Ik sport graag en ben veel bezig met gezonde voeding. Mij valt op dat je van plantaardig voedsel veel sneller verzadigd raakt. Geen betere eettip voor je maag en darmen dan een vegetarisch gerecht om met een goed gevoel de avond in te gaan. Nadat ik vier jaar geleden te horen kreeg dat ik de ziekte van Crohn (een darmziekte) heb, begon de zoektocht naar een gezondere levensstijl. Die heb ik nu gevonden.’

 

Wat vindt je omgeving van je engagement?

‘Mijn dochter en ik zijn helemaal mee in de vegetarische omslag. Voor mijn zoon en man ligt dat wat anders: zij zijn echte vleeseters. Soms kook ik een hele week vegetarisch en passen ze zich aan. Hoewel hun voorkeur nog altijd uitgaat naar vleesgerechten ben ik ervan overtuigd dat ook zij aan de veggiekeuken zullen wennen.’

 

Hoe nodig je anderen uit om mee te doen aan de VeggieChallenge?

‘Door geregeld leuke gerechtjes te posten op Instagram probeer ik zo veel mogelijk mensen aan te spreken. Dikwijls krijg ik leuke reacties. Wanneer ik dan uitleg dat het bord gemaakt is zonder vlees verbaast dat sommigen. Zo promoot ik veggie. Want wie durft en proeft, weet genoeg.’

 

Meer info

www.evavzw.be/veggiechallenge