Dat beslissen we later, in functie van het uiteindelijke ontwerp. Heb je zelf ideeën? Geef ze door via het participatieplatform op genk.be/centrumontwikkeling.
Nee. De vergroening wordt doorgevoerd in het verkeersvrije stadscentrum en heeft dus in het geheel geen impact op het verkeer.
Een deel van het centrum blijft verhard, waardoor fietsen, rolskaten en skateboarden nog mogelijk blijft, al zal dit niet meer overal kunnen.
Met de stadsvergroening willen we gevestigde handelaars een aantrekkelijker Genk geven om in te werken, en tegelijk een nieuwe generatie ondernemers verwelkomen. De vergroening brengt daarbij tal van nieuwe mogelijkheden met zich mee zoals terrasjes in en rond de groene zone.
Er zijn geen handels- of horecazaken die moeten sluiten omwille van de stadsvergroening.
Veiligheid is een van de voorwaarden in het ontwerp van het stadsbos. Samen met Fluvius bekijken we de verlichtingsplannen om de straatverlichting aan te passen aan de nieuwe situatie, zodat er geen donkere of onveilige zones ontstaan.
Stad Genk blijft inzetten op evenementen in het centrum. Het Stadsplein blijft voorzien op een capaciteit van 7.500 mensen. De heraanleg van de Grote Markt en Sint-Martinusplein zal zo gebeuren dat er ook nog voldoende ruimte is om met onze prachtige stoeten te passeren. Sommige evenementen zullen wel wat moeten herdacht of heroriënteerd worden.
Bedoeling is om in 2023 te starten met de eerste fase: de transformatie van de Grote Markt tot stadsbos. Deze werken zullen in 2024 afgerond zijn.
We bekijken samen met de marktkramers wat we met de markt doen tijdens en na de werken: gedeeltelijk of volledig verplaatsen. Het is de ambitie om de markt in het centrum te houden.
Er is geen impact op de parkeermogelijkheid. De werken spelen zich af binnen zones waar er op dit moment ook niet geparkeerd kan worden. In de plannen wordt ook aandacht besteed aan een goede bereikbaarheid voor hulpdiensten en de selectieve toegang voor bijvoorbeeld verhuizingen.
Jammer genoeg zal er tijdens de werken hinder in het Genkse centrum zijn. Daar kunnen we niet omheen. Wel doen we ons uiterste best om deze hinder zoveel als mogelijk te beperken. Daarvoor worden specifieke minder hinder-maatregelen genomen, zoals het aanbrengen van tijdelijke verhardingen zodat voetgangers makkelijk voorbij kunnen wandelen.
In het stadsbos wordt een speelzone voorzien voor kinderen.
Het behouden van de waterpartijen en de schommel wordt bekeken tijdens een latere fase in het ontwerp. Heb je zelf ideeën? Geef ze door via www.genk.be/centrumontwikkeling.
Volgende zomer zullen de eerste metingen gebeuren rond enkele parameters van hittestress. Belangrijk is dat er eerst een zogenaamde nulmeting wordt uitgevoerd, waarbij de beginsituatie wordt gemeten. Na de vergroeningswerken wordt in een zomerperiode dezelfde meting opnieuw uitgevoerd om op die manier de impact te kunnen vastleggen.
Er zijn verschillende mogelijkheden. Je kan kiezen voor een waterdoorlatende verharding, of om een deel van je verharding weg te nemen. Of heb je al eens nagedacht over een groendak? Planten op het dak van je huis, berging, terrasoverkapping, carport, … zorgen voor een goede waterberging en bieden bovendien een extra isolatie en langere levensduur van de dakbedekking. Ook deze planten hebben voordelen in de biodiversiteit. Meer info en tips vind je op heempark.be/ontharden.
De herinrichting van de Grote Markt, het Sint-Martinusplein en het Stadsplein wordt momenteel geraamd op ongeveer 4.700.000 EUR (excl. BTW en erelonen). Het project wordt deels mee gefinancierd worden door de Vlaamse overheid. Zo kreeg het project een subsidie van 425.000 EUR in het kader van de oproep 2021: thematische stadvernieuwingsprojecten De hittebestendige stad.