Verhalen centraal op de Internationale Dag tegen Racisme

Gepubliceerd op maandag 21 maart 2022 13.43 u.
Persbericht van 19 maart 2022

Via verhalen verbinding creëren en een vuist maken tegen racisme. Dat is het sterke signaal dat stad Genk geeft via enkele nieuwe initiatieven rond de thema’s diversiteit en samenleven. Het startschot wordt gegeven op maandag 21 maart, de Internationale Dag tegen Racisme, met een XL-editie van ‘De Levende Bibliotheek’. Tien Genkenaren of ‘levende boeken’ delen hun persoonlijk verhaal en laten je zo binnen in hun leefwereld.

Het Genkse stadsbestuur zet de strijd tegen racisme en discriminatie hoog op de agenda. Cijfers tonen immers aan dat dit nodig is. In 2021 waren er in Limburg 71 meldingen van verschillende vormen van discriminatie, waarvan 22 in Genk. Onderzoek naar discriminatie op de huurwoningenmarkt geeft aan dat mensen van vreemde origine vaker niet dan wel worden uitgenodigd voor een plaatsbezoek. “Het is om die en nog veel meer redenen heel belangrijk dat wij als stad een sterk signaal geven”, aldus schepen van Samenleven en Cultuur Anniek Nagels. “Racisme, discriminatie en/of elke andere vorm van disrespect naar de medemens toe kunnen gewoonweg niet. Via ons lidmaatschap bij ECCAR, het Europees netwerk tegen racisme en discriminatie, ontwikkelden we een antiracisme-plan op maat van Genk. Het plan bestaat uit acties in het kader van onderzoek, educatie, preventie, … zowel binnen de eigen stadsorganisatie als naar de burger toe. Zo leerden heel wat collega’s vorig jaar hoe ze als buitenstaander op racisme moeten reageren en organiseerden we lezingen rond racisme o.a. met auteurs Dalilla Hermans en Ish Ait Hamou. Via samenwerkingen met partnerorganisaties blijven we nieuwe initiatieven ontwikkelen om de problematiek aan te kaarten.”

10 bijzondere ontmoetingen

Eentje daarvan is ‘De Levende Bibliotheek’ op 21 maart, Internationale Dag tegen Racisme; een samenwerking tussen de Genkse bib, de dienst Diversiteit en Gelijke Kansen en Avansa Limburg (het vroegere Vormingplus). Wegens corona begin dit jaar uitgesteld, maar nu weer ‘springlevend’ en zelfs in een XL-versie. Schepen Anniek Nagels: “In de bibliotheek ontmoet je ’s namiddags en ’s avonds 10 Genkenaren met een diverse achtergrond die je een-op-een hun persoonlijk, maar ook heel herkenbaar verhaal brengen rond moederschap, jong zijn, ziekte, .... Je krijgt zo de kans om hen écht te leren kennen, iets waar we vaak niet de tijd voor nemen. Nieuw dit jaar is het leescafé waar je samen met andere deelnemers kan napraten over alles wat je hebt gehoord. Op de try-out eind december 2021 kwamen bijna 90 mensen luisteren naar de verhalen, een echt succes en daarom terecht een vervolgeditie.”

Verbinding en empathie

En daar blijft het niet bij; verhalen brengen om verbinding te creëren vormt de rode draad in nog meer nieuwe Genkse events. Op 23 april kan je deelnemen aan de diversiteitswandeling ‘Naar de markt’. Tijdens een traject dat je langs de Stiemerbeek loodst, beluister je de kleurrijke verhalen van verschillende Genkenaren. Eind dit jaar is er ‘Salon Souvenir’, waarbij 20 medioren en senioren vertellen over enkele bijzondere ontmoetingen. En dan is er nog ‘Schrijfwerkplaats’, een project dat mensen die Nederlands leren tijdens 10 sessies samenbrengt en hen stimuleert om mooie verhalen neer te schrijven. “Telkens staat luisteren naar elkaar en naar elkaars verhalen centraal. Een krachtige manier om verbinding te creëren en om empathie en respect te tonen. Iets dat wij maar al te graag mee willen stimuleren”, besluit schepen Nagels.

‘De Levende Bibliotheek’
Maandag 21 maart, van 14u – 17u en van 19u – 21u.
Inschrijven niet nodig.

Diversiteitswandeling ‘Naar de markt’
Zaterdag 23 april, start om 9u30, 10u en 10u30 aan het stadhuis (ingang Dieplaan).
Inschrijven binnenkort mogelijk via genk.be.