Verkiezingen - inschrijving als Belg (16-18 jarigen)

Als Belgische 16 tot 18 jarige kan je deelnemen aan de Europese verkiezingen. De leeftijd wordt berekend op de dag van de verkiezingen.

Als je wil deelnemen aan de verkiezingen, dan moet je je wel vooraf inschrijven. Dat kan voor de Europese verkiezingen als je ouder bent dan 16 jaar, op de dag van de verkiezingen. Voor de gemeenteraad kan dit pas vanaf 18 jaar.

Je inschrijving kan je alleen aanvragen in de periode tussen de laatste verkiezing en het opstellen van de kiezerslijst voor de komende verkiezingen. Als uit de controle van de voorwaarden blijkt dat je voldoet, word je erkend als kiezer via een beslissing van het schepencollege. Deze beslissing ontvang je via een aangetekende bief.

Je kan je elektronisch inschrijven via inschrijving.verkiezingen.fgov.be (met je eID of ITSME) of via een papieren formulier.

Het papieren inschrijvingsformulier moet je binnenbrengen of opsturen naar het stadhuis, Stadsplein 1, 3600 Genk. Het formulier mag ook door een ander persoon op het stadhuis binnengebracht worden. Dit kan niet verstuurd worden per email.

Eenmaal ingeschreven ben je kiesplichtig. Dit wil zeggen dat je, tenzij je wettig verontschuldigd bent (bvb wegens ziekte), net zoals een Belg verplicht moet deelnemen aan de verkiezingen.

Je kan wel, na de verkiezingen en vóór het opstellen van de kiezerslijst van de volgende gelijkaardige verkiezingen, een aanvraag indienen om terug geschrapt te worden als kiezer.