Vier samen de Dag van de Buren

Gepubliceerd op vrijdag 22 april 2022 10.42 u.
Op vrijdag 27 mei is het de Europese dag van de buren. Een gelegenheid om samen te komen met je buren. Want even bijpraten in een leuke ambiance draagt bij aan een goede sfeer. Dat vinden ook Ria Gijsen, Addy De Maré en Ludo Craeghs. Na twee coronajaren brachten ze hun blok samen.
DEUR NIET PLATLOPEN

Iedereen heeft goede buren nodig. Maar dat je de deur niet bij elkaar moet platlopen om een goede buur voor elkaar te zijn, weten ook Ria, Addy en buurman Ludo. Ze wonen sinds zes jaar in een appartement in de Grotestraat. “We hebben daarvoor altijd in een huis in Termien gewoond. Als je dan opeens naar een appartementsgebouw trekt, is dat toch anders. De appartementen zijn vrij recent en dus was iedereen hier nieuw voor elkaar”, gaat Ria van start. “Dit jaar hebben we het erop gewaagd om de buren samen te krijgen voor een nieuwjaarsreceptie. We waren met iets minder dan de helft van de 26 gezinnen aanwezig in woonblok. Meer mag altijd, maar het was zeker niet slecht”, vindt Ria

FIJNE INITIATIEVEN

“Hier gebeuren nog meer fijne initiatieven”, gaat Addy verder. “Onze buurman Ludo en ikzelf bijvoorbeeld zijn ook actief in het Feestcomiteit Grotestraat, en die zorgen regelmatig voor leuke acties. Met nieuwjaar kreeg de straat vuurstokjes in de brievenbus om klokslag middernacht buiten aan te steken. En onze onderbuurvrouw bakte wafels en smoutebollen. Een leuke bende, toch?”

SPONTAAN OP DE STOEP

Ria, Addy en Ludo zijn kranige zestigers en vinden dat ondanks de ‘oudere’ leeftijd van hun straat er heel wat potentieel is voor goede burencontacten. “De stad mag er gerust wat meer in investeren om mensen samen te brengen”, vinden ze. “Dat hoeft niet altijd veel geld te kosten, ook bewustmaking en leuke voorbeelden delen, is waardevol. En veel hangt af van de creativiteit van de mensen. Zo waren we vorig jaar op bezoek bij onze zoon die in Oost Vlaanderen woont. Daar zagen we hoe bewoners spontaan hun stoelen en barbecues op de stoep installeerden en begonnen te bakken. Dat lijkt ons nog eens iets voor onze straat. Misschien gebeurt het ooit wel eens”, knipoogt Ria.

Dag van de buren op vrijdag 27 mei 2022 
Ga je samen iets doen met de buren?
Laat het ons weten: #dagvandeburen #genk3600
ORGANISEER JE EEN STRAATFEEST? De stad geeft een subsidie van max 200 euro als je met bewoners uit minstens tien verschillende huisnummers samenkomt.
WIL JE EEN WIJKFEEST OPZETTEN? De stad geeft een subsidie van max 450 euro voor één dag, of max 550 euro indien gespreid over meerdere opeenvolgende dagen.
WIL JE EEN PROJECT REALISEREN VOOR JE WIJK?
De stad voorziet een budget van max € 2500 om je idee zelf uit te voeren met de buurt.
WIL JE JE STRAAT AFZETTEN VOOR VERKEER ZODAT KINDEREN VEILIG KUNNEN SPELEN? De stad biedt gratis materiële steun in onder meer een speelkoffer en springkasteel. Lees hierover meer op blz. 27!


Lees meer over de mogelijkheden in je wijk of straat