Vlaamse primeur: Genk lanceert metro-fietskaart 'Fietsnet'

Gepubliceerd op maandag 28 september 2020 14.13 u.
Op 30 september lanceerde Genk Fietsnet, een op een metrokaart geïnspireerd fietsnetwerk dat alle hoeken van de stad met elkaar verbindt. Opnieuw een innovatief fietsproject waarmee Genk zich als fietsstad profileert.

Fiets-metrokaart

Hoe je in Genk van punt A naar B raakt per fiets, dat zit niet (genoeg) in onze hoofden. En daar willen we iets aan doen. Genk is de groenste centrumstad van Vlaanderen. Een stad dus die zich perfect leent om per fiets te doorkruisen. Daarom maakte de stad een plan dat leest als een metrokaart. Met zeven zichtbare fietsroutes, ieder met een eigen kleur, die je in geen tijd naar alle hoekjes van Genk brengt. Deze kleuren vind je niet alleen terug op Fietsnet-plan, maar ook via gekleurde pijlen op de fietsroutes zelf.

Geïnspireerd door Nederland

Een soortgelijk Fietsnet werd eerder al met succes geïmplementeerd in het Nederlandse Houten. Houten werd in 2018 voor de tweede keer uitgeroepen tot dé Fietsstad van Nederland, daar kan je dus wel mee uitpakken. Net zoals in Houten heeft Genk nu met Fietsnet een uniek fietsplan dat met gekleurde en genummerde fietsroutes de verschillende wijken met elkaar verbindt. Dit netwerk leent zich natuurlijk ook perfect als aanvulling op het Limburgse Fietsroutenetwerk.

Terwijl het Limburgse Fietsroutenetwerk zich meer focust op vrije tijd en toerisme, is het Genkse Fietsnet meer functioneel van aard. Zo willen we de Genkenaren, die in het weekend misschien sneller op het zadel springen, stimuleren om de fiets ook te gebruiken voor functionele doeleinden.

Digitale routeplanner

Naast de eigenlijke kaart en de bewegwijzering op de fietspaden ontwikkelde stad Genk ook een digitale routeplanner. Deze geeft niet alleen aan hoeveel kilometer je traject van A tot B bedraagt, maar ook wat de reistijd is met een gewone fiets en met een e-fiets. Digitaal kan je ook kiezen voor een route via het knooppuntennetwerk (voor als je meer tijd hebt) of voor de snelste route (als je minder tijd hebt).

fietsnetgenk.be