Vlaggenbattle aan de Sint-Martinuskerk

Gepubliceerd op woensdag 13 oktober 2021 13.53 u.
Persbericht van 13 oktober 2021

Op zondag 17 oktober om 16 uur gaan twee Genkse vlaggendansgroepen, ondersteund door live beiaardmuziek, een heuse ‘vlaggenstrijd’ aan. Genk telt twee groepen die elk op hun eigen wijze vlaggendansen of vendelen. Het is de eerste keer dat beide groepen het tegen elkaar opnemen.

Die Landouwe versus Symbolica

Schepen Anniek Nagels: “Die Landouwe is een groep met een lange geschiedenis die de oude volkse traditie van het vendelen in ere houdt. Vlaggendansgroep Symbolica interpreteert deze traditie dan weer op een heel eigentijdse manier met choreografieën op hedendaagse muziek. Waar Symbolica enkel werkt met jongeren, trekt Die Landouwe als volkskunstgroep volwassen vendeliers aan.”

Stadsbeiaardiers

Beide groepen vonden elkaar en gaan de uitdaging aan om, op de tonen van live beiaardmuziek, hun stukken te herinterpreteren en voor een publiek te brengen. Stadsbeiaardiers An Lommelen en Wim Vandebroek verwerkten een oud Vlaams lied tot een hedendaags stuk voor beiaard en zullen dit op een mobiele beiaard op het Sint-Martinusplein brengen.

Anniek Nagels: “Dit is de eerste keer dat een dergelijke samenwerking tot stand komt. Ik ben heel nieuwsgierig hoe deze strijd tussen de generaties zal aflopen en hoe Die Landouwe, een stuk Vlaamse erfgoed, uitgedaagd wordt door het jonge geweld van Symbolica. Dit wordt ook voor het publiek een leuk schouwspel.”

Bezoek aan de toren

Na de opvoering is er gelegenheid om de beiaardtoren te bezoeken en het klokkenwerk, hoog in de toren van de kerk, te bewonderen.

Wanneer?

Zondag 17 oktober, van 16 tot 17 uur
(nadien gelegenheid tot torenbezoek in kleine groep)

Waar?

Sint-Martinusplein aan Sint-Martinuskerk, Genk-Centrum