Vogelhuisjes, een boomhut en een avonturenparcours in de Stiemervallei

Gepubliceerd op woensdag 28 november 2018 13.32 u.
Elk jaar stelt het kinderparticipatieproject Junior Team aanbevelingen voor rond een bepaald thema. Dit jaar boog het Junior Team zich over de Stiemervallei. Samen met Grabbelpas maakten ze 38 nestkastjes die in de herfstvakantie werden opgehangen.

Stad Genk werkt momenteel aan een ambitieus masterplan op om de Stiemervallei in ere te herstellen. Deze blauwgroene as zal een groot aantal monumenten en woonwijken met elkaar verbinden. Het Junior Team had een aantal aanbevelingen voor de beleidsmedewerkers. We kozen er drie uit:

  1. Ophangen van vogelhuisjes bij de beek;
  2. Een boomhut nabij de beek zodat je een uitkijk hebt over het gebied en je er uren kunt spelen
  3. Een avonturenparcours door het water.

38 vogelhuisjes langs de Stiemer

De eerste aanbeveling is al gerealiseerd en daar zijn we best trots op. Tijdens de zomervakantie maakten de kinderen van de Grabbelpas 38 vogelhuisjes. In de herfstvakantie was het dan zover. We trokken op de koude en regenachtige namiddag met ongeveer twintig kinderen, begeleiders van Grabbelpas, medewerkers van de diensten jeugd en leefmilieu naar de Stiemer. Voor veel kinderen was dit de eerste kennismaking met het gebied.

Terwijl sommigen druk aan het fantaseren sloegen over de toekomstige bewoner van hun huisje (een arend of een mus) mochten de kinderen, onder begeleiding van de medewerkers van het Heempark, één voor één hun huisje helemaal zelf ophangen. Timmertalent werd ontdekt, hoogtevrees werd overwonnen… Met als prachtig resultaat: 38 nieuwe vogelwoningen langs de Stiemer tussen de fietsbrug en de Vennestraat. Younes en Semih van het Juniorteam zagen dat het goed was. En nu maar duimen dat de vogeltjes hun mening delen.