Voormalig minister en Genks ereburger Luc Dhoore overleden

Gepubliceerd op donderdag 11 februari 2021 9.34 u.
Gisteren, 10 februari, is oud-minister Luc Dhoore overleden. Hij zetelde in de Genkse gemeenteraad en was voor de toenmalige CVP onder meer volksvertegenwoordiger, staatssecretaris en minister. Luc Dhoore was ook de eerste Genkse ereburger.

'Man van Genk, met een hart voor de wereld'

Na zijn studies rechten en politieke en sociale wetenschappen trok de in Waarschoot geboren Luc Dhoore naar Limburg. Hij verwierf er onder meer bekendheid als personeelsdirecteur van de mijn van Winterslag.

Zijn sociaal engagement bracht hem ook in de politiek. Zo verwierf hij in 1969 een zitje in de Kamer van Volksvertegenwoordigers, waar hij tot 1993 actief bleef. Maar hij was ook staatssecretaris en minister in verschillende regeringen in de jaren zeventig en tachtig.

In Genk was hij gemeenteraadslid van 1971 tot 1988. In 2009 kreeg hij als eerste de titel van ereburger van Genk.

Burgemeester Wim Dries looft Luc Dhoore als 'een man met een ongekend engagement die zich ten opzichte van de hele gemeenschap uitzonderlijk verdienstelijk heeft gemaakt. Een man van Genk, maar ook met een hart voor de wereld daarbuiten'.

Ook na zijn rijke politieke carrière bleef Luc Dhoore zijn sociaal engagement trouw. Zo was hij voorzitter van het Nationaal Centrum voor Ontwikkelingssamenwerking en het Vlaams centrum voor Integratie van Migranten.

Luc Dhoore overleed op 10 februari 2021 op 92-jarige leeftijd. Hij laat een echtgenote, vijf kinderen, 19 kleinkinderen en twee achterkleinkinderen na. Het afscheid vindt plaats in intieme kring.

Rouwregister in het stadhuis

Vandaag wordt in het stadhuis een rouwregister gelegd. Wie dat wenst, kan daarin een boodschap van medeleven noteren aan de nabestaanden. Er wordt voor gezorgd dat dit kan gebeuren op een coronaveilige manier. Nadien zal het rouwregister aan de familie worden bezorgd.

Het stadsbestuur wenst familie en naasten veel sterkte.