Voormalig triospand wordt hotspot voor creatieve denkers en makers

Gepubliceerd op vrijdag 11 februari 2022 16.07 u.
Persbericht van 11 februari 2022

Een groep ondernemende laatstejaarsstudenten Productdesign van LUCA School of Arts heeft zich verenigd in ‘Geraas’. Als collectief hebben de studenten de ambitie om in het voormalige pand van de Trios in Genk een werkhuis uit te bouwen waarmee ze de brug slaan tussen hun academische carrière en hun carrière als ontwerpers van de toekomst.

In het voormalige pand van de Trios richten de studenten met steun van LUCA en stad Genk een werkhuis in. In dit werkhuis zullen ze samen producten ontwikkelen en maken, eigen werk en dat van anderen verkopen, expo’s, lezingen en community-events organiseren,…

Samenwerking

De groep krijgt hierbij de steun van LUCA School of Arts. “Voor LUCA is het een innovatief project waarmee de school actief naar buiten treedt en een positie inneemt in de stedelijke context van Genk.” zegt Geert Werkers, opleidingshoofd Audiovisuele Kunsten Luca School of Arts. Bovendien ondersteunt het de ondernemerszin van studenten en laat het hen toe te experimenteren en ervaring op te doen in een reële omgeving.

LUCA ondersteunt het project, en begeleidt de jongeren in de aanpak van de uitdagingen die ze op hun pad zullen tegenkomen.

Voor stad Genk is dit eveneens een belangrijk project, het maakt de aanwezigheid van het creatief ontwerpende talent in de stad tastbaar, het betrekt en inspireert daarbij een ruimere community. “De stad experimenteert al langer met nieuwe vormen van stadskerneconomie.” Aldus schepen van economie Toon Vandeurzen.

Het werkhuis is een project dat meerdere snaren bespeelt, waar combinaties worden gemaakt tussen maken en verkopen, waar inspirerende kennis wordt overgedragen, waarin diverse community’s betrokken worden en wisselende coalities het heft in handen nemen... De stad omarmt en ondersteunt dit initiatief omdat dit soort van activiteiten de stedelijke centra van de toekomst zullen inspireren.

“We waren erg blij met het voorstel van de studenten. Als stad luisteren we graag naar initiatieven vanuit de Genkse jeugd en zijn we bereid om hen te ondersteunen in de realisatie van hun plannen en projecten.” vertelt schepen van Jeugd Karel Kriekemans.

Initiatief van Genkse Jongeren

Het partnerschap tussen het collectief Geraas, LUCA en de stad is een feit. De volgende maanden zal er hard gewerkt worden aan de uitbouw en opening van het werkhuis als creatieve werk- en ontmoetingsruime voor jonge denkers en makers. De groep doet dit tijdelijk. Na afloop hopen ze de fakkel door te geven aan een volgende groep studenten.