Vrijwilligen? Da's vakmanschap! Stad Genk bedankt 1500 vrijwilligers met ambachtendag in Bokrijk

Gepubliceerd op vrijdag 16 september 2022 10.23 u.
Persbericht van 16 september 2022

Met een grootse happening in Bokrijk rond het thema ‘ambachten’ bedankt stad Genk zondag alle vrijwilligers die zich gepassioneerd inzetten voor hun stadsgenoten. “Zonder hun enthousiasme en vakmanschap zouden heel wat Genkenaren in de kou blijven staan”, aldus schepen Anniek Nagels.

Elke drie jaar nodigt stad Genk, in het kader van de Dag van de Vrijwilliger, alle Genkse vrijwilligers uit voor een bijeenkomst op een bijzondere locatie. Dit jaar verzamelen op zondag 18 september zo’n 1500 vrijwilligers in de Oude Stad van Bokrijk. “Een plek die helemaal ‘matcht’ met het DNA van onze vrijwilligers”, aldus schepen Anniek Nagels, bevoegd voor het Genkse vrijwilligersbeleid. “Want vrijwilligerswerk, da’s vakmanschap, net zoals je in Bokrijk kan ervaren. Je doet dat met passie, engagement en enthousiasme en je geeft met jouw ‘drive’ goesting aan anderen.”

Handen uit de mouwen

Zoveel inzet krijgt tijdens de Dag van de Vrijwilliger extra aandacht. Met een goedgevulde namiddag vol workshops en muziek toont stad Genk haar grote waardering voor haar vrijwilligers. “Ze leren in het Openluchtmuseum onder andere brood bakken, stof maken, pottendraaien en houtbewerken”, vertelt schepen Nagels. “Een actief programma dus, waarbij de vrijwilligers elkaar beter leren kennen en ervaringen kunnen uitwisselen. Want elk hebben ze hun eigen bijzonder verhaal.”

Genks talent

Naast workshops is er ook plaats voor muziek, film en theater op de Dag van de Vrijwilliger, met heel wat Genks talent. Schepen Anniek Nagels: “Genkenaar en rijzende ster Davide Cavalier brengt een exclusief optreden voor onze gasten en we presenteren twee kortfilms van Genkse makelij. Verder brengt improvisatietheater Inspinazie een ode aan de vrijwilliger en organiseren we een initiatie body music. Dat is een muziekvorm waarbij je enkel je handen, voeten en stem gebruikt. Het brengt mensen samen en dat is zeker wat we op deze dag willen doen!”

Verschil maken

In Genk zijn er op alle fronten vrijwilligers actief: binnen het jeugdwerk, de gezondheids- en ouderenzorg, het dierenwelzijn, in de sport- en culturele sector, bij het verwelkomen van nieuwe Genkenaren, … noem maar op. Extra helpende handen zijn steeds welkom. Schepen Anniek Nagels: “Waarom meer mensen vrijwilligerswerk een kans zouden moeten geven? Het geeft je een gevoel van nuttig te zijn en je kan echt iets betekenen voor anderen. We horen vaak dat heel wat vrijwilligers rust vinden en extra vertrouwen krijgen omdat ze de maatschappij iets terug kunnen geven. Het verschil dat je voor veel mensen als vrijwilliger maakt, is onbetaalbaar.”

Wil jij zelf als vrijwilliger starten of wil je meer info over vrijwilligerswerk in Genk? Je vindt alle info op de website: www.genk.be/vrijwilligers.