Vrijwilligen is misschien ook iets voor jou?

Gepubliceerd op maandag 1 april 2019 15.24 u.
Ben jij een van de vele vrijwilligers waar onze stad op kan bouwen? Genkenaren die het opnemen voor een propere buurt, die sport- of andere activiteiten mogelijk maken, die ouderen helpen? Wij danken je uit de grond van ons hart want jij bent onmisbaar. Zo ook Mia, Eric, Sabina, Lucien en Els.

Mia en Eric van de Thuisploeg

De Thuisploeg is een team vrijwilligers verbonden aan de Opvoedingswinkel in Campus O³ in Genk. Zij ondersteunen gezinnen die door een samenloop van omstandigheden de balans even kwijt zijn.

“Ik begeleid al enige tijd een gezin met Oegandese roots”, vertelt Eric Timmermans. “Mama kwam samen met haar zoon in Genk wonen. Ik wijs het gezin de weg in Genk, help de zoon af en toe met schoolse kwesties, maar we focussen vooral op de vrije tijd. We gaan eens naar de film, spelen een gezelschapsspel, doen een leuke uitstap. En dat wordt absoluut gewaardeerd”, vindt Eric. “En eigenlijk is dat ook de reden waarom ik dit vrijwilligerswerk zo graag doe. Ik word er erg gelukkig van als ik zie hoezeer ze uitkijken naar mijn wekelijks bezoekje.“

“Dankzij dit pionierswerk kunnen we de thuisploeg uitbreiden”

Mia Willemsen is coördinator is van de Thuisploeg en bijzonder trots op haar team. “De inzet en volharding maken van ons een sterk team. Dankzij het pionierswerk van de afgelopen jaren, is Genk één van de drie centrumsteden die in 2019 erkend wordt door Kind & Gezin. Zo kunnen we onze werking uitbreiden en zijn we nu op zoek naar extra vrijwilligers.”

Geïnteresseerd? Maak kennis met de Thuisploeg!
Stuur een mailtje naar info@opvoedingswinkel.be of bel T 089 36 79 40.

Sabina en Lucien, consulenten voor medioren en senioren

Medioren (55+) en senioren (67+) op zoek naar informatie over dienstverlening of vrije tijd kunnen tegenwoordig aankoppen bij consulenten. Sabina en Lucien volgden de cursus.

“Ik ben verpleegkundige en volgde de cursus omdat ik merk dat je in het ziekenhuis ook vaak geconfronteerd wordt met vragen van patiënten over dienstverlening. Over vroegtijdige zorgplanning en jongdementie bijvoorbeeld, wist ik helemaal niets. Met deze opleiding weet ik nu waar je in Genk terecht kan. Ook voor mezelf is het een hele geruststelling om te weten waar je nog recht op hebt bij een laag pensioen of bij ziekte. Mocht ik er mijn beroep van kunnen maken om mensen te informeren, ik deed het onmiddellijk”, lacht Sabina.

“Mensen lopen vaak premies en tegemoetkomingen mis”

Lucien Sturbois denkt er net hetzelfde over, hij is gepensioneerd vakbondsmedewerker en dit sloot aan bij mijn passie. “Ik wou een sociale invulling voor mijn vrije tijd. Net zoals Sabina vind ik het belangrijk dat mensen hun rechten kennen én geholpen worden. Vooral de info over de financiële voordelen was dus zeer interessant. Als lid van seniorenbond S Plus De Eendracht ontmoet ik veel senioren. Je merkt dat mensen vaak premies en tegemoetkomingen mislopen omdat ze niet weten dat ze onder een bepaalde inkomensgrens zitten en er recht op hebben.”

In april en mei is er een nieuwe cursus!

Geïnteresseerd? Schrijf je in via sociaal.welzijn@genk.be of T 089 65 43 66
Of kijk op www.genk.be/consulent.

Els is Zomerschoolcoach

De Zomerschoolcoach helpt anderstalige kinderen tussen 6 en 12 jaar die nog niet zo lang in onze stad wonen met taal- en talentontwikkeling.

Els Teuwen startte vorig jaar als coach van Mohannad en Thaer, 2 Syrische jongens die toen nog maar enkele maanden in Genk woonden. “Ik had er zin in om deze kinderen op weg te helpen. Het was best wel spannend: Zou het lukken om met hen te communiceren? Wat zouden ze van me verwachten? Normale bezorgdheden die na een eerste kennismaking al snel van de baan waren.”

“Als je echt het verschil wil maken in onze Genkse samenleving raad ik dit iedereen aan."

Van juli tot en met oktober gaat een zomerschoolcoach op bezoek bij het gezin om Nederlands te oefenen met de kinderen, talenten op te sporen en hen wegwijs te maken in onze stad “Vooral door samen te lezen en gezelschapsspelletjes te spelen oefen je Nederlands”, vertelt Els. Niet alleen Mohannad en Thaer, maar ook hun kleinste broer en zus en ouders deden mee. Ze namen de oefenkansen gretig aan.” Ik ontdekte bij Mohannad een vonk als het over voetbal ging. Inschrijven in een voetbalclub was de volgende stap.”

Geïnteresseerd om zomercoach te worden? Kom naar het infomoment!
Dinsdag 23 april om 19.30 uur in het stadhuis.
Aanmelden via T 089 65 42 28 of zomerschool@genk.be.
Meer info op www.genk.be/zomerschool.