De Fietsbieb leent elke eerste zaterdag van de maand (14 tot 16 uur) kinderfietsen uit aan gezinnen die daar nood aan hebben. Op dit moment zijn ongeveer meer dan 300 fietsjes in omloop. Door het groeiende succes is de Fietsbieb op zoek naar vrijwilligers, boven op het huidige aantal van negen.
Boudewijn Volders van de Fietsbieb: "We zoeken vooral vrijwilligers die fietsen kunnen herstellen en klaarmaken. Ook wie wil helpen om fietsen uit te lenen tijdens onze openingsmomenten of administratieve ondersteuning kan bieden, is als vrijwilliger heel erg welkom."
Verder licht Boudewijn aan de hand van enkele vragen de werking van de Fietsbieb nog even toe.
Waarom fietsen kinderen almaar minder?
Boudewijn: Eén reden is zeker dat veel mensen met een beperkt budget geen fiets voor hun kind aanschaffen. Als je ziet hoe snel een kind zijn fiets ontgroeit en hoeveel een nieuw exemplaar kost, dan begrijp je waarom heel wat kinderen zonder fiets opgroeien. De Fietsbieb werd door Beweging.net opgericht om daar een antwoord op te geven. Bij ons kan je een kinderfiets uitlenen voor een vast jaarbedrag van 20 euro aan fietsgeld en een waarborg van 20 euro. Wie zijn fiets ongeschonden weer binnenbrengt, krijgt zijn waarborg terug.
Hoe lang bestaat de Fietsbieb in Genk al?
Boudewijn: In oktober 2018 zijn we van start gegaan omdat er werd vermoed dat bij ons een aanzienlijk potentieel voor de Fietsbieb bestaat. De cijfers spreken ondertussen voor zich: al heel wat klanten klopten bij ons aan om een kinderfiets uit te lenen en er rijden in Genk vandaag meer dan 300 stuks rond die via ons worden uitgeleend.
Wat als een fiets kapot is?
Boudewijn: Dat hangt ervan af. Kleine herstellingen zoals een kapotte band plakken of een verloren fietsbel vervangen vragen we de ouders zelf te doen. Uiteraard kunnen ze daarvoor ook hulp vinden in een van de Genkse fietspunten (red. Europalaan 45 en Portavida, Welzijnscampus 11). Bij ernstige averij kan je bij ons eenvoudigweg een nieuwe fiets komen uitkiezen en herstellen wij het kapotte exemplaar, op kosten van de Fietsbieb.
Wat doe je zelf als vrijwilliger voor de Fietsbieb?
Boudewijn: Minstens één keer per week help ik binnengebrachte fietsen herstellen en klaarmaken voor een volgende uitleenbeurt. Niet dat ikzelf zo technisch ben aangelegd. Maar de sfeer onder de vrijwilligers is hier zo leuk. Door die prettige samenwerking heb ik heel wat bijgeleerd over fietsen. Zelf heb ik altijd veel gefietst, maar meer dan wat algemene herstellingen kon ik vroeger niet doen. Dankzij dit vrijwilligerswerk kan ik nu bijvoorbeeld een as demonteren en smeren. Het is echt leuk om daar in groep meer over te leren.
Welke andere taken voeren vrijwilligers uit bij de Fietsbieb?
Boudewijn: Alles bij elkaar werken we met negen vrijwilligers. Behalve fietsen repareren, zorgen de vrijwilligers ook voor de website, de boekhouding, info op sociale media en de klantencontacten. Elke eerste zaterdag van de maand kunnen klanten immers fietsen komen ontlenen, van 14 tot 16 uur.
Waaruit put je de meeste voldoening met je engagement als vrijwilliger?
Boudewijn: Als gepassioneerd fietser vind ik het belangrijk dat kinderen alle kansen krijgen om goed te leren fietsen. En dat begint bij een kwalitatieve fiets. Ook vanuit de fietsersbond proberen we kinderen te stimuleren om te fietsen. Zoals bij alle vaardigheden kan je maar goed leren fietsen door het dikwijls te doen. Dagelijks met de fiets naar school gaan kan daarbij helpen. Het doet dan ook plezier dat heel wat leerkrachten ouders doorverwijzen naar de Fietsbieb. Tot slot is het fijn te merken dat de kinderen zelf veel plezier aan hun fiets beleven. Daar doen we het natuurlijk voor!
Wat zijn de grootste voordelen van vrijwilligerswerk die niet iedereen kent?
Boudewijn: De vele en diverse sociale contacten. Als vrijwilliger kom je met heel andere mensen in contact. Denk maar aan mensen op de vlucht of nieuwkomers die het Nederlands nog niet zo goed beheersen. Maar ik ontmoet nu ook mensen die al twintig jaar een eerder teruggetrokken bestaan leidden in Genk. En dat heeft mij al heel wat boeiende inzichten opgeleverd. Weet je, mensen willen eigenlijk allemaal hetzelfde. Voor gezinnen met kinderen geldt dat zelfs nog meer. Iedereen wil zijn kinderen zien opgroeien in een gezonde en aangename omgeving. En erop toezien dat ze een volwaardig deel van de samenleving kunnen worden.
Hoe kunnen Genkenaren de Fietsbieb steunen?
Boudewijn: Wie nog bruikbare kinderfietsen heeft, mag die aan de Fietsbieb schenken. Wij herstellen ze en maken ze gebruiksklaar. Bovendien ontvang je als schenker per fiets een bon die je zelf aan een gezin in je omgeving kan geven om een jaar lang een fiets te ontlenen.
Meer weten?
Fietsbieb Genk
Basisschool Mater Dei (via parking Kattenberg)
0484 03 89 15
www.facebook.com/fietsbiebgenk
Ben je benieuwd wat dit vrijwilligerswerk inhoudt, kom ons dan ontmoeten in de werkplaats elke maandagvoormiddag tussen 9 en 12 of op de openingsmomenten elke eerste zaterdag van de maand tussen 14 en 16 uur.