Waar chillt de jeugd (van) tegenwoordig

Gepubliceerd op donderdag 3 januari 2019 11.33 u.
Wie het vernieuwde jeugdhuis PAND binnenwandelt op woensdag of donderdag, voelt dat het bruist. Hier komt een heel diverse jeugd samen om deel te nemen aan tal van activiteiten. Het is duidelijk dat de Chillambas populairder zijn dan ooit!

POTJE FIFA

Het is woensdagnamiddag. In de ene hoek gaan vier jongens tekeer op de kickertafel, een paar meter verderop is een pooltoernooi aan de gang. Muziek van Sevn Alias, Latifah en 2Pac dreunt uit de boxen. “Maar wie geen zin heeft in de traditionele spellen, kan ook perfect een potje FIFA spelen op de PlayStation 4. Gamen is hier populair én het helpt ons om op de Chillambas-dagen meer bezoekers te trekken.” Aan het woord zijn Anass Chergui (19) en Ibtissam Hachad (18). Zij promoten de Chillambas-dagen in jeugdhuis Pand bij de Genkse jeugd.

HOU HET SIMPEL!

Chillambas is er voor iedereen en de simpele formule wérkt. Met gemiddeld 80 bezoekers per week, is het duidelijk dat de Chillambas harder gaan dan ooit. “Vaak zijn het bekende gezichten, maar ook nieuwe gezichten stromen toe. We hebben zelfs jongeren uit Hasselt, Maasmechelen en zelfs uit Antwerpen”, weet Anass. Hij is al voor het tweede jaar Chillambas, studeert orthopedagogie en volgt stage bij GIGOS Waterschei.

MEER BELEVEN

De Chillambas vormen een team van een tiental jongeren en zijn ontstaan uit het ambassadeursproject in de bib. De jeugd troepte daar vaak samen om wat te beleven. Ibtissam: “De bib is uiteraard een fijne plek, maar je kan je er niet uitleven zoals de jeugd dat wil, met muziek, een drankje of snack erbij. Bij ons in jeugdhuis Pand, slechts een paar honderd meter verderop, kan dat wel.”

GRATIS BALLETJES

Ibtissam studeert communicatie en voelt zich erg goed in deze vrijwilligersjob. Ze was ook een tijdje WTS-coach, een stedelijk project waarbij jongeren kinderen in de wijken ging opzoeken voor studiebegeleiding. “Dat je hier fijne sociale contacten legt, is een feit”, zegt Anass. “De familiale sfeer is een groot pluspunt. We hechten ook veel belang aan de feedback van de jongeren over onze activiteiten en je merkt dat je hen ook veel plezier doet.Zo hebben we vorig jaar ervoor gezorgd dat de kicker- en pooltafels gratis gebruikt kunnen worden.”

SNELTREIN

De bezoekersaantallen liegen er niet om. Met soms uitschieters van 110 unieke bezoekers op een woensdagnamiddag, is het duidelijk dat de Chillambas goed bezig zijn. “Het is een sneltrein die niet te stoppen is”, verwoordt Anass het mooi en poëtisch. “Het is ook gewoon fijn om bij ons te zijn en dat gaat van mond tot mond”, vervolgt Ibtissam.

OVERKOP

Bij de Chillambas zijn alle jongeren welkom. Ook het OverKop-huis zit geworteld in de Chillambaswerking. Dat maakt dat wie nood heeft aan een babbel tijdens de Chillambas-dagen altijd terecht kan bij één van de OverKopmedewerkers voor een gesprek. “We merken dat jongeren nu makkelijker rechtstreeks de weg naar hier vinden en niet in de bib of aan het station blijven hangen”, besluiten deze gedreven Chillambas. Ze steken ook niet onder stoelen of banken dat ze heel fier zijn op dit project en graag voor de stad werken!

CHILLAMBAS:
Elke woensdag van 12.30 tot 17 uur en donderdag van 16 tot 19 uur.
Jeugdhuis PAND, Europalaan 26