Waarom Genkenaren al eens vaker moeten praten?

Gepubliceerd op dinsdag 28 september 2021 17.05 u.
In het kader van de 10-daagse van de Geestelijke Gezondheid zal er van 1 tot en met 10 oktober in Genk voluit gebabbeld kunnen worden. Dit op speciaal voorziene banken. Het belang van de gepimpte zitbanken? Dat vertellen enkele praatgrage Genkenaren die dit toejuichen en ondersteunen vanuit hun job.

Emine Sahin, buurtwerkster Rimo Waterschei
“Praten brengt mensen samen”

“Wij steunen bij Rimo graag het project van babbelbanken. Geestelijke gezondheid is bij veel mensen nog vaak een taboe. Toch helpt praten en brengt praten mensen samen. Laat dat nu net de kern zijn van ons buurtwerk. Het is zo belangrijk dat iedereen zijn verhaal kan doen. Des te meer voor de nieuwkomers waarmee we samenwerken. Voor hen is het een duwtje in de rug en een extra motivatie aan het begin van hun Genks verhaal belangrijk. Een babbeltje slaan lijkt zo simpel, maar niet iedereen durft het spontaan. Toch is het in mijn ogen essentieel. Nu meer dan ooit.”

Mariet Vanhoenshoeven, animator Dienstencentrum De Hazelaar
“Ook een losse babbel kan al helpen”

“Mensen hebben veel aandacht voor hun gezondheid als het gaat om lichaamsbeweging
en voeding. Maar vaak vergeten ze dat geestelijke gezondheid zeker zo belangrijk is. Een tip om fit in je hoofd te blijven? Erover praten. Dat is nu juist de bedoeling van de babbelbanken. We willen buurtbewoners aanmoedigen om met elkaar te praten. Dat moeten daarom niet altijd diepgaande gesprekken zijn. Een losse babbel met iemand kan al heel veel deugd doen.”

Zoë en Kato, Overkophuis Genk (CAW)
“Niet alles moet via social media gezegd”

“Deze babbelbanken zetten het belang van conversatie ook bij jongeren in de verf. Vanuit onze ervaring weten we dat een gesprek waarbij je fysiek ook bij elkaar bent enorm veel meerwaarde geeft. Niet alles moet via social media gebeuren. Dit initiatief draagt hiertoe bij. Wij staan bij Overkop natuurlijk graag klaar voor de Genkse jongeren wanneer zij een babbel nodig hebben! Maar soms is een gesprek met een vriend of vriendin al genoeg. Ik hoop dat jongeren hierbij stilstaan en eens samen plaatsnemen op een van de bankjes.”

De babbelbanken in Genk zijn een initiatief van stad Genk en kaderen in de 10-daagse van de Geestelijke Gezondheid, een project van ‘Samen Veerkrachtig’ dat geestelijke gezondheid bespreekbaar wil maken.
Ook de Genkse wijkmanagers, buurtwerkers en dienstencentra doen mee. Wil je ook komen bank'hangen'? 

vind hier de lijst met bankbabbelmomenten in je buurt