Waarom is Nomadland een bijzondere plek voor Alex Laenen?

Gepubliceerd op vrijdag 28 augustus 2020 14.39 u.
Nomadland is een gezellige ontmoetingsplaats in Zwartberg net naast LABIOMISTA, het evoluerende kunstwerk van Koen Vanmechelen. Nomadland werd door de kunstenaar bedacht als gemeenschapsproject. Bezoekers en buurtbewoners komen hier met elkaar in contact en zijn verbonden via eten, drinken en geniet

Vandaar dat er op LABIOMISTA zelf geen horeca te vinden is, maar wel op Nomadland. De naam verwijst naar de nomade: reizigers die langs de Oosterse zijderoute trekken en de rijkdommen van verschillende culturen samenbrengen. En dat sluit natuurlijk perfect aan bij de diverse culturen in deze buurt. Alex Daenen is voorzitter van de vzw VriendenNomadland. Dit is een groep van mensen die mee hun schouders zetten onder dit project.

Alex, hoe is het allemaal begonnen?

Alex Laenen: We zijn al vele jaren een hechte vriendengroep die vanuit het buurthuis allerlei zaken organiseert. Bij de start van LABIOMISTA was er een infovergadering. We waren meteen enthousiast over het project en wilden graag meewerken om hier iets aan te koppelen voor de buurt. In 2018 organiseerden we enkele evenementen zoals Appelfest en de Dag van het Park. In 2019 waren we elke zondag open en serveerden we drank vanuit onze tentjes. Vanaf dit jaar pronken er op Nomadland drie kleurrijke pipowagens van waaruit drank en eten aangeboden wordt aan de bezoekers.

Die pipowagens zijn er niet zomaar gekomen?

Alex Laenen: Nee, zeker niet! Het was een hele uitdaging om die pipowagens op de wereld te krijgen. De stad bestelde voor dit project standaard woonwagens die in grote bouwpakketten geleverd werden. Het idee en ontwerp van de wagens kwam van Koen Vanmechelen. Wij hebben ze dan helemaal omgebouwd naar de huidige, kleurrijke en volledig uitgeruste wagens. Hier hebben we toch verschillende maanden dagelijks meer dan 8 uur aan gewerkt. Maar het resultaat mag er zijn.

En jullie doen dit allemaal vrijwillig?

Alex Laenen: Klopt. De meeste van ons zijn gepensioneerd, maar doen dit inderdaad volledig in hun vrije tijd. Het is echt mooi om te zien hoe een bakker, verandabouwer, mijnwerker, beroepsmilitair… samen zoiets creëren. We zijn echt heel fier op dit project! We hebben er hard aan gewerkt, maar halen er veel voldoening uit. Het heeft ons alleen maar dichter bij elkaar gebracht en we hebben al veel plezier gemaakt. We merken bovendien dat de buurtbewoners steeds vlotter hun weg vinden naar Nomadland om een babbeltje te slaan, iets te drinken of te eten.

Wie baat de pipowagens uit?

Alex Laenen: Zowel onze vzw, als andere verenigingen uit de buurt baten de pipowagens uit. Na de eerste weekends kwamen er spontaan aanbiedingen van andere mensen uit de buurt om mee te helpen bij de uitbating. Dit maakt het mogelijk om meer dagen open te doen. We ervaren echt dat het steeds meer leeft in de buurt. We vinden het dan ook heel jammer dat we door corona geen officiële opening konden organiseren voor de hele buurt om deze plek samen te vieren. Als de maatregelen het toelaten, willen we er zeker met zijn allen nog eentje op drinken.

Hoe is jullie samenwerking met Koen Vanmechelen?

Alex Laenen: Heel fijn! Regelmatig komt hij langs om te kijken waar we mee bezig zijn of gewoon om mee een pint te drinken. Hij is over de hele wereld gekend en kan zo, ver buiten de grenzen, laten zien wat mensen met een buurtwerking en op vrijwillige basis samen kunnen creëren. We zijn hem, maar ook Stad Genk en N-Power heel dankbaar voor de financiële steun en mogelijkheden die ze ons gegeven hebben.

Zijn er nog projecten waar jullie aan meegewerkt hebben?

Alex Laenen: Toch wel. We hielpen bijvoorbeeld ook mee aan het bouwen van de kooi van één van de laatste installaties in LABIOMISTA, Black Storck Baby, het project rond de zwarte ooievaars. Wij zijn trouwens niet de enige lokale partners die samenwerken met LABIOMISTA. Zo heeft het Atlascollege van Genk een bijenhal gebouwd, worden deze bijen verzorgd en de honing hiervan gemaakt door lokale imkers, de RegenbOog vzw en Covida verzorgen de dieren en helpen samen met Gigos Zwartberg mee aan allerlei projecten zoals het maken van de nesten voor de zwarte ooievaars.

Hoe zie je de toekomst van Nomadland?

Alex Laenen: Er zijn een aantal zaken die we willen doen. Ten eerste meer lokale specialiteiten serveren. We hebben nu al het Genkse schachtbier op de kaart staan en proberen zoveel mogelijk groenten uit de volkstuintjes te gebruiken. Genk is een stad met veel diversiteit en verschillende nationaliteiten. Dat moet je hier echt kunnen proeven. Verder hebben we een caberetwagen die we in de toekomst willen inzetten om lokale bands, en dan vooral de jeugd, een podium te geven om op te treden. Ten slotte is het nog een droom om de vijver vrij te maken. We willen hier een gezellige en veilige plek van maken met een steiger en misschien wel de mogelijkheid om modelbootjes in het water te laten. Een extra troef voor de kinderen. We zullen dus zeker niet stil zitten!

Wil je dit najaar nog eens kennismaken met Nomadland?

Kom zeker langs voor een hapje en drankje geserveerd uit de pipowagens of kom gezellig picknicken. Bekijk de openingstijden en mogelijkheid om een picknick te reserveren op www.labiomista.be/eten-drinken.