Waarom 'meesturen' aan het verkeersplan van je wijk belangrijk is

Gepubliceerd op maandag 25 oktober 2021 15.54 u.
Een tijdje geleden konden de bewoners van Genk-Midden participeren aan het verkeersplan voor hun wijk. Dit najaar is Genk-Zuid aan de beurt en nadien volgen er nog meer stadsdelen. Mobiliteitsambtenaar Marjan Frederix en participatie-ambtenaar Katrien Dreessen vertellen hoe het werkt.

"Jouw verkeersplan krijgt vorm live en online" 

Voor wie nog niet helemaal mee is: het stadsbestuur heeft het voorbije jaar verkeersplannen uitgewerkt voor elke wijk. Het gaat om ontwerpplannen gebaseerd op meldingen en suggesties van bewoners en op objectieve tellingen en snelheidsmetingen.

“Met dat voorstel trekt de Dienst Mobiliteit nu naar alle stadsdelen. En dat gebeurt op twee manieren”, vertelt mobiliteitsambtenaar Marjan Frederix: “Wie woont, werkt of kinderen naar school brengt in een wijk krijgt de kans om minstens een maand lang suggesties te doen
op het online platform. Reageren op suggesties van andere deelnemers op het online platform kan ook. Daarnaast zijn er ook live-sessies in de wijken waar je met de stad en met elkaar in gesprek kan gaan over het plan.“

"Brainstormen in kleine groepjes werkt!" 

In Genk-Midden verliepen de live-sessies eind juni en begin juli omwille van corona in kleinere groepjes. “En dat werkt”, zegt ook participatie-ambtenaar Katrien Dreessen. “Deelnemers zijn hierdoor meer geneigd om in dialoog te gaan en te brainstormen over mogelijke oplossingen. En dat is uiteindelijke ook de bedoeling. Bovendien is er op de live-sessie een verkeersdeskundige aanwezig die feedback kan geven op je voorstellen en vragen. Ook de wijkmanager is dan een aanspreekpunt. Bewoners kennen de situatie ter plekke en zo kunnen we hen zo goed mogelijk betrekken”, aldus Katrien.

"Genk-Zuid is binnenkort aan de beurt, meer wijken volgen"

In november is het verkeersplan van stadsdeel Genk-Zuid aan de beurt met de wijken Oud-Sledderlo, Nieuw-Sledderlo en Caetsbeek, inclusief het industrieterrein. Bewoners in dit stadsdeel krijgen een persoonlijke uitnodiging. Zij kunnen online reageren via het webplatform of naar een van de live sessie komen. 

Bewoners van andere wijken kunnen ook al terecht op het platform om te kijken welke suggesties er al zijn en wanneer welke wijk aan de beurt komt. 

LEES MEER 

Enkele reacties van deelnemers verkeersplan Genk-Midden:   
"Het thema verkeersveiligheid leeft sterk in mijn straat” - Yilmaz Çaglar, bewoner Wennel

Toen ik over het verkeersplan voor mijn wijk hoorde, heb ik niet getwijfeld om deel te nemen. Hier wonen veel gezinnen met kinderen. Dit is een rustige wijk maar we merken steeds meer sluipverkeer. Op het inspraakmoment lag er een ontwerpplan klaar. Dat was iets tastbaar om in dialoog te gaan met elkaar en met stadsmedewerkers. Zo word je gehoord en bereik je meer dan discussies te voeren via social media.

“Niet iedereen is het altijd met je eens, maar zo heb je wel samengewerkt” - Christina Majchrowicz, bewoner Wiekstraat

Ik ben graag geïnformeerd en liefst uit eerste hand, dus was ik blij met dit initiatief. Ik heb ook suggesties online ingegeven via het inspraakplatform. Daarop zijn er heel wat opbouwende reacties gekomen. Uiteraard is niet iedereen het met je eens. Maar zo heb je wel samengewerkt aan een verkeersplan voor je wijk. Voor mij was dit inspraakmoment een opsteker en uiteraard hoop ik op goede verkeersmaatregelen voor alle Genkenaren. 

“Aangenaam verrast over de aanpak, zowel live als online” - Ronny Houbregs, bewoner Bokrijk

Tijdens de livesessies worden de ontwerpplannen letterlijk op tafel gelegd. Onze buurt vindt overdreven snelheid en sluipverkeer een groot probleem. De schoolomgevingen zijn druk en niet altijd even veilig voor fietsers. Daar moet aan gedacht worden bij een mogelijke heraanleg. Je kan niet voor iedereen goed doen, maar hoe meer mensen hun stem laten horen, hoe beter een plan gedragen wordt.