Waarom vrijwilligen zij zo graag?

Gepubliceerd op woensdag 27 november 2019 15.20 u.
Op 5 december viert de wereld de Internationale Dag van het Vrijwilligerswerk. Ook in Genk doen we dat. Als stad kunnen we onze vrijwilligers niet genoeg bedanken. 3600 ging op zoek naar enkele Genkenaren die ‘vrijwilligen’ uit de grond van hun hart.
  • Uit liefde voor bloemen en planten

François, vrijwilliger bij Genk in Bloei: "Eens je het hebt gedaan, wil je het niet meer missen. Elk jaar trek ik als vrijwilliger bij Genk in Bloei naar de scholen waar we zaadjes planten en kinderen leren hoe planten groeien. Prachtig hoe ze toeleven naar het moment dat hun plantje uitkomt! Onze jeugd is de toekomst voor het groen. Ik breng hun graag de liefde voor bloemen en planten bij."

  • Omdat ik graag omga met alle mensen

Mina, vrijwilligster bij Karama: "Met onze lezingen, ontbijtmomenten en reizen brengen we Genkenaren samen. Naar elkaar luisteren, een complimentje geven, respect tonen … dat is wat we hier bereiken. Mooi om te zien hoe mensen die zich aanvaard voelen, sneller een deel worden van de samenleving. Deze diverse contacten hebben mij ook geleerd beter om te gaan met iedereen. Het vrijwilligersloket lijkt me een geweldig initiatief!”

  • Om te ontsnappen aan de drukte

Jean-Paul, vrijwilliger bij Asina: "Mensen komen naar onze ezelweide om te ontsnappen aan de dagelijkse drukte. Ik ben blij dat ik iedereen die dat wil, kan helpen de rust te hervinden via het contact met de ezels. Die aanhankelijke dieren zijn uitermate geschikt om het verloren contact tussen mens, dier en natuur even te herstellen. Ik merk dat ik mezelf ook versterk, dankzij mijn vrijwilligerswerk."

  • Om mezelf wat te temperen 

Marga, vrijwilliger bij Jeugd Genk: "Als vrijwilliger voor onder andere Genk On Stage zit ik mee in de organisatie. Ook hier ontmoet je telkens weer mensen met heel verschillende achtergronden en culturen. Samenwerken geeft je soms heel andere ideeën en leert je compromissen te sluiten. Ik heb het soms nodig mezelf te leren temperen en afspraken te maken met de rest. Heel verrijkend!"