Waarom zijn Anny en Murat 100% Genks?

Gepubliceerd op donderdag 28 maart 2019 12.41 u.
Wie onlangs op de Grote Markt in Genk was, heeft wellicht de opvallende installatie gezien. Die toont een stukje van Genk, een stukje van Waterschei. 200 filmpjes over goede burencontacten werden erin opgenomen. Ook het verhaal van Murat en Anny, al 10 jaar fijne buren.

KOOP GEEN HUIS, KIES JE BUUR

‘Ik zeg altijd: koop geen huis, maar kies je buur’, vertelt Murat spontaan. ‘Dit Turks spreekwoord klopt als een bus!’, pikt Anny onmiddellijk in. Zij en Alex wonen al jaren langs Murat en Aysel en beide families hebben daar nog geen moment spijt van. “We wisselen speelgoed uit waar mijn kleinkinderen te groot voor zijn, ruimen de sneeuw bij elkaar of maken het proper. En met het offerfeest krijgen we steevast een grote schotel vlees gepresenteerd”, geeft Anny aan.

SAMENLEVEN KAN

“We lopen elkaars deur niet plat, maar we lopen elkaar niet zomaar voorbij. We slaan graag een praatje over het weer of over onze kinderen of hun kleinkinderen”, zegt Murat. “En ook al proberen de verhalen op sociale media je anders doen te geloven, samenleven tussen mensen met verschillende culturen gaat hier echt wel”, vult Anny aan.

KIJK NAAR DE PRAKTIJK

Emine en Luc zijn al jaren buurtwerkster en wijkmanager in Waterschei. En ook zij stellen dit vast. Het idee voor de installatie met burenverhalen kwam ook van hen. “Als er uitspraken worden gedaan over de multiculturele samenleving, is de aanleiding vaak verschillend. Zeker op social media wil het er nogal eens heftig aan toe gaan”, zegt Luc.

“Maar er wordt te weinig gekeken hoe het er echt in de buurt aan toe gaat. Daar waar het echte samenleven heel concreet wordt. En dat is vaak erg positief, en niet alleen in Waterschei. Als andere mensen niet tot in de wijk raken om dit te zien, brengen we de wijk naar de mensen.”

200 FILMPJES OP GROTE MARKT

Emine: “We willen die verhalen uit Waterschei graag delen met jullie. Ga dus met z’n allen kijken naar die installatie op de Grote Markt van Genk-Centrum. Via beeldschermen kan je elke verhaal bekijken en beluisteren. Tegelijk zie uit welke huizen de verhalen komen want ze worden verbonden met lichtstralen. De installatie zal er een paar jaar staan. We voegen er de volgende maanden nog meer filmpjes aan toe.”

Lees meer op www.100procentgenks.be