Waar winkelen

Wie wil winkelen in een sfeervolle en aangename omgeving, is in Genk op de juiste plaats. Genk telt immers verschillende handelscentra, ieder met zijn eigen karakter en sfeer.

Genk-centrum

Op zoek naar originele kledingzaken en bijzondere boetieks? Of wil je liever wat kuieren over één van de gezellige markten die Genk rijk is? Als je gaat shoppen in Genk, draag je best niet je hoogste stiletto's. Met maar liefst 400 winkels en 60.000 m² winkelpret is Genk een heerlijke Limburgse shoppingstad. En als het weer even tegenzit, bezoek je toch gewoon één van de drie overdekte shopping centra.

Shopping 1 is trouwens legendarisch: het is het allereerste indoor shoppingcentrum van België, al in 1968 opende het complex zijn deuren. Ook als de zon schijnt, is het de moeite om hier de sfeer even op te snuiven. Dit winkelcentrum werd trouwens in een gloednieuw jasje gestoken met een uitbreiding van tal van nieuwe winkels. Nog meer winkelkriebels? In Shopping 2, Shopping 3 of in de winkelstraten tussen de Grote Markt en het stadhuis vind je vast iets naar je zin. Leuk extraatje: tijdens de feestdagen en de koopjesperiode openen de winkels ook op zondag hun deuren.

Na het winkelen even uitblazen kan in één van de vele gezellige brasseries en als het mooi weer is, is hier en daar een terrasje meepikken een must. Ook de grote, knap gebouwde bibliotheek is een bezoekje waard.

Bovendien hanteren de nieuwe ondergrondse parkings lage parkeertarieven. In de parking van Shopping 1 wordt momenteel een actie aangeboden waarbij er anderhalf uur gratis mag geparkeerd worden. Gratis parkeren kan verder ook op wandelafstand op de Europalaan ter hoogte van het Molenvijverpark en op de parking van de Limburghal. Meer info over parkeren vind je hier.

De wijkhandelsstraten

De Vennestraat, de Stalenstraat en de Hoevenzavellaan zijn typische handelsstraten ontstaan rond de voormalige mijnsites. Zij vormen misschien wel de smakelijkste straten van Genk. Flanerend door deze voormalige winkelstraten voor mijnwerkers, waan je je het ene moment even in Italië, dan weer in Griekenland of Turkije. Naast een aantal speciaalzaken vind je hier vooral multiculturele voedingszaken of restaurantjes.

Voor wie van multiculturele volkskeukens houdt, zijn deze straatjes een verkenning waard. Zowel voor diegene die graag aanschuift in een authentiek volksrestaurantje als voor diegenen die graag zelf zijn potje kookt of tafel dekt met typische streekproducten.

Het stadsbestuur investeert in de verdere profilering van deze straten. De Vennestraat werd aansluitend bij C-mine, ontwikkeld tot ‘Straat van de Zintuigen’, een straat waar je kan proeven van heerlijke authentieke gerechten, waar je ingrediënten vindt uit de multiculturele volkskeukens, waar je in een echt Turks café kan genieten van een heerlijke thee, maar waar je ook leuke galerijtjes met originele aanbiedingen tegenkomt. De Stalenstraat werd reeds volledig heraangelegd en momenteel wordt er over een merkprofilering van deze straat nagedacht.

Hasseltweg

De Hasseltweg is evenals de aansluitende Genker Steenweg volledig hernieuwd. Deze winkellocatie profileert zich als een kwaliteitsvolle en goed bereikbare baan-winkelzone waar je de grote winkels vindt, gaande van woninginrichting, tot doe-het-zelf en elektro. Hier vind je vooral de gekende grote ketenzaken. De meeste winkels zijn op zondag geopend.

Bosdel

Bosdel is een winkelzone met grotere winkels. Momenteel zijn de meeste van deze winkels echter afgebroken en is er een nieuw gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan voor deze zone in ontwikkeling.

Koopzondagen

hier vind je een overzicht van de koopzondagen.