Walter De Cock al 15 jaar videoreporter in hart en nieren

Gepubliceerd op dinsdag 28 januari 2020 10.01 u.
Hij heeft 2000 filmpjes over Genk op zijn teller staan. Zolang hij kan, wil hij ermee doorgaan. Want er valt heel wat te vertellen over onze stad. Genk is de wereld in het klein.

Wat mogen we over jou weten, Walter?

Walter: “Ik mag mij sinds 1965 Genkenaar noemen. Ik heb daarvoor ook nog in Tienen, Mechelen en Hasselt gewoond. Maar ik ben blij dat ik hier terechtkwam. Genk is een fijne stad, het is de wereld in het klein. Je kan hier alles doen en alles eten. Mijn vrouw is van Hasselt, maar zelfs zij wilde niet terug na mijn pensionering (lacht).”

Wat bracht je dan naar Genk?

Walter: “Het onderwijs. Ik ben regent aardrijkskunde en biologie en ben hier met mijn eerste job in het Rijksonderwijs gestart. Eerst in de Halmstraat toen daar nog een middelbare school was en daarna op de Mosselerlaan.”

Je passie lag ook buiten het onderwijs, want je bent een gedreven videomaker. Hoe ben je daarmee begonnen?

Walter: “Ik ben gestart in 1963, eerst nog met de pelliculefilm en dan heb ik alle stappen doorlopen van de VHS-cassette tot digitaal. Ik had het geluk dat hier een bloeiende filmclub was en daar ben ik al lang lid van. We maakten zelf veel reportages en ik gaf ook workshops. Ik heb ook even gewerkt voor TV-publiek op TVL.”

Je maakt al sinds 2005 reportages voor de stad, over alles wat hier gebeurt en leeft. Hoe ga je achter je onderwerpen aan?

Walter: “Wel, dat is niet zo moeilijk, want hier gebeurt heel veel. Mijn stokpaardje is het kleurrijke Genk. Het samenleven in diversiteit boeit mij en ik breng graag onze feestcultuur in beeld. Sowieso hebben we een mooi verenigingsleven en ik denk dat mensen dat niet genoeg weten. Je kan onmogelijk aan alles deelnemen maar dankzij Genktv.be kan je het wel meebeleven. Je zal maar ziek zijn op 1 mei of carnaval. Dan kan je er nog bij zijn, dankzij de reportages.”

Wat is jouw geheim voor een goede reportage?

Walter: “Ik maak graag een verhaal met een begin, midden en slot. Dus niet zomaar eventjes gaan filmen en weg. Mensen moeten het realistisch kunnen beleven, alsof ze er zelf bij zijn. Misschien is dat een beetje mijn onderwijsachtergrond maar het geeft wel een beter inzicht. Stel, je wil weten hoe die circusvoorstellingen in Genk-Centrum verlopen zijn of hoe de nieuwjaarsdrink was? Wel, dat kan je zien op Genktv.be.”

De teller staat nu op 2000. Hoe lang wil of kan je dat nog blijven doen?

Walter: “Ik ben nu 77 en al 5 jaar aan het stoppen, maar nu zeg ik altijd: ik doe het zolang ik nog kan. Ik wil echt niet in de zetel zitten. Beelden zijn trouwens van onschatbare waarde voor het erfgoedarchief. Mijn eerste reportage die ik draaide voor Genk was de expo van Panamarenko in Casino Modern. Welnu, de man is gestorven en nu is het toch leuk om die beelden terug te zien!“

Alle reportages over Genk van Walter kan je bekijken op www.genktv.be of via het zijn kanaal op YouTube.