Wandel je mee?

Wandelen is zo wat onze nationale sport geworden sinds de coronacrisis. Het is een vorm van bewegen die voor heel wat mensen toegankelijk is. Ook in eigen stad zijn er heel wat bekende en minder bekende plekjes die zeker de moeite waard zijn om er eens langs te wandelen. Wandel je liever niet alleen en wil je ondertussen ook nog wat meer te weten komen over de Genkse natuur en cultuur? Schrijf je dan snel in voor een of meerdere van onderstaande wandelingen. Een gids neemt je mee op weg voor een heerlijk tochtje!

Deelnemen kost 2 euro per persoon.

Opgelet: het aantal personen per wandeling is beperkt. Daarom is vooraf inschrijven noodzakelijk. Dat kan telefonisch via 089 65 43 72.

De wandelingen kunnen slechts doorgaan indien de coronamaatregelen het toelaten.

 

Alles samen werden acht wandelingen in juli en augustus gepland. Voor deze kan je nog inschrijven: 

 

Dinsdag 27 juli 2021 - 14 uur

Natuurwandeling in de Stiemervallei - 4 à 5 km (ca. 5500 à 8300 stappen)

Vertrek : Parking SportinGenk Park (sportcentrum)

Deze wat verscholen liggende beekvallei loopt dwars door Genk en vandaag bezoek je het deel in de omgeving van het sportcentrum. De beek is op een natuurlijke wijze ontstaan, maar is ondertussen door de mens gekanaliseerd in een deels betonnen bekken. Water zorgt voor leven en aldus zorgt de Stiemer voor een heel diverse natuur, met een rijke fauna en flora in zijn gebied. Stad Genk zet ten volle in op de verdere ontwikkeling van de sociale en ecologische kwaliteiten van deze groenblauwe landschapsparel.

 

Dinsdag 3 augustus 2021 - 14 uur

‘Steenmannetjesroute’ met beklimmen van de terril van Waterschei - 4 km (ca. 5500 à 6600 stappen)

Vertrek : parking Thor Park

De terril van Waterschei, beschermd sinds 1999, is een echt landschapsbaken en biedt een adembenemend zicht op het mijnterrein én het voetbalstadion van KRC Genk. Trek je stevige stappers aan en begin samen met een gids aan de pittige klim. Volg de steenmannetjes op het pad en bereik de top van de terril. Eenmaal boven word je getrakteerd op een adembenemend zicht op het indrukwekkende mijnterrein.

 

Donderdag 5 augustus 2021 - 14 uur

Boswandeling Kattevennen - 4 à 5 km (ca. 5500 à 8300 stappen)

Vertrek: parking Kattevennen, omgeving bushalte

Hou je van bos en bomen, dan moet je in Kattevennen zijn, een 330 ha groot gebied waarvan ongeveer de helft in eigendom van de Stad. Zelfs een goed bewaard heiderelict ligt er nog verscholen tussen het statige naaldhout. Ook jeneverbes vindt er nog zijn thuis, met tientallen fors uitgegroeide struiken.

Momenteel ontmoet je er ook de ‘Stokkenmannen’, fiere wachters en beschermers van al wat leeft in deze rustgevende natuur.

Wandel mee met de gids en neem een ‘bosbad’ om de helende kracht van de natuur te ondervinden.

 

Donderdag 12 augustus 2021 - 14 uur

Citéwandeling ‘In het spoor van Jefke Tuf in Winterslag - 4 à 5 km (ca. 5500 à 8300 stappen)

Vertrek : bezoekersonthaal C-mine

De tuinwijk van Winterslag was het fysieke én sociale netwerk rond de mijn. Zuster Marie-Josephe maakte er deel van uit. Zij verpleegde de zieken, verzorgde de zwakkeren en luisterde naar ieders problemen. De Solex waarmee ze rond snored, gaf haar de bijnaam 'Jefke Tuf'. Samen met een gids treed je in haar spoor en bezoek je de tuinwijk.

 

 

Woensdag 18 augustus 2021 - 14 uur

Heidewandeling Schemmersberg - achter Klotbroek - 4 à 5 km (ca. 5500 à 8300 stappen)

Vertrek : parking schuttersclub Sint-Antonius op het einde van het onverharde verleng-

stuk van de Wetzandstraat

Dit natuurgebied, gelegen achter sde chuttersclub en schietbomen van St.-Antonius, is zeker nog geen ‘platgetreden gebied’. Het heeft nochtans heel wat te bieden aan natuurschoon en landschappelijke waarde. Door gericht bosbeheer streeft de stad Genk hier naar een grotere biodiversiteit en biedt ze kansen aan soorten die anders het loodje zouden moeten leggen. Een heuvelend heidegebied kleurt er nog paars in de zomer en biedt een bron aan nectar voor onze ‘zoemende vriendjes’. Volg de gids, zet je neusvleugels open en ruik de geur van honing in de lucht.