Wandel je mee?

Wandelen is zo wat onze nationale sport geworden sinds de coronacrisis. Het is een vorm van bewegen die voor heel wat mensen toegankelijk is. Ook in eigen stad zijn er heel wat bekende en minder bekende plekjes die zeker de moeite waard zijn om er eens langs te wandelen. Wandel je liever niet alleen en wil je ondertussen ook nog wat meer te weten komen over de Genkse natuur en cultuur? Schrijf je dan snel in voor een of meerdere van onderstaande wandelingen. Een gids neemt je mee op weg voor een heerlijk tochtje!

Deelnemen kost 2 euro per persoon.

Opgelet: het aantal personen per wandeling is beperkt. Daarom is vooraf inschrijven noodzakelijk. Dat kan telefonisch via 089 65 43 72.

De wandelingen kunnen slechts doorgaan indien de coronamaatregelen het toelaten.

 

Woensdag 7 juli 2021 - 14 uur

Natuurwandeling Thor Park - 4 km (ca. 5500 à 6600 stappen)

Vertrek : parking Thor Park

Een natuurgids neemt je mee langs de Schans en het natuurgebied Schansbroek. Vandaar ga je naar de voet van de terril en langs de schaapskooi terug naar de mijngebouwen.

 

Woensdag 14 juli 2021 - 14 uur

Cultuurwandeling ‘In de voetsporen van…’ - 3 km (ca. 4200 à 5000 stappen)

Vertrek : Emile Van Dorenmuseum

Met de wandeling “In de voetsporen van…” treed je het landschap binnen, in de voetsporen van historische en hedendaagse kunstenaars die er sinds het midden van de 19de eeuw - en vandaag nog steeds - inspiratie vonden. De wandeling leidt je van het Emile Van Dorenmuseum, langs de Molenvijver naar het Heempark terug naar villa Le Coin Perdu. Op enkele bijzondere plekken houdt de gids even halt en kijken we met de blik van een kunstenaar naar het landschap van vroeger en vandaag. En dan voel je de invloed van de seizoenen, het licht en de tijd.

 

Dinsdag 20 juli 2021 - 14 uur

Parkwandeling ‘Op pad met een kruisbestuiver in LABIOMISTA’ - 4 km (ca. 5500 à 6600 stappen)

Vertrek : ingang LABIOMISTA

Met het project LABIOMISTA slaan de stad Genk en de Limburgse kunstenaar Koen Vanmechelen de handen in elkaar. Samen bouwden ze de voormalige directeursvilla en het omliggende landgoed van de mijn in Zwartberg uit tot een artistiek-toeristische site. Erfgoed, hedendaagse kunst en bioculturele diversiteit komen er op een unieke manier samen.

Dinsdag 27 juli 2021 - 14 uur

Natuurwandeling in de Stiemervallei - 4 à 5 km (ca. 5500 à 8300 stappen)

Vertrek : Parking SportinGenk Park (sportcentrum)

Deze wat verscholen liggende beekvallei loopt dwars door Genk en vandaag bezoek je het deel in de omgeving van het sportcentrum. De beek is op een natuurlijke wijze ontstaan, maar is ondertussen door de mens gekanaliseerd in een deels betonnen bekken. Water zorgt voor leven en aldus zorgt de Stiemer voor een heel diverse natuur, met een rijke fauna en flora in zijn gebied. Stad Genk zet ten volle in op de verdere ontwikkeling van de sociale en ecologische kwaliteiten van deze groenblauwe landschapsparel.

 

Dinsdag 3 augustus 2021 - 14 uur

‘Steenmannetjesroute’ met beklimmen van de terril van Waterschei - 4 km (ca. 5500 à 6600 stappen)

Vertrek : parking Thor Park

De terril van Waterschei, beschermd sinds 1999, is een echt landschapsbaken en biedt een adembenemend zicht op het mijnterrein én het voetbalstadion van KRC Genk. Trek je stevige stappers aan en begin samen met een gids aan de pittige klim. Volg de steenmannetjes op het pad en bereik de top van de terril. Eenmaal boven word je getrakteerd op een adembenemend zicht op het indrukwekkende mijnterrein.

 

Donderdag 5 augustus 2021 - 14 uur

Boswandeling Kattevennen - 4 à 5 km (ca. 5500 à 8300 stappen)

Vertrek: parking Kattevennen, omgeving bushalte

Hou je van bos en bomen, dan moet je in Kattevennen zijn, een 330 ha groot gebied waarvan ongeveer de helft in eigendom van de Stad. Zelfs een goed bewaard heiderelict ligt er nog verscholen tussen het statige naaldhout. Ook jeneverbes vindt er nog zijn thuis, met tientallen fors uitgegroeide struiken.

Momenteel ontmoet je er ook de ‘Stokkenmannen’, fiere wachters en beschermers van al wat leeft in deze rustgevende natuur.

Wandel mee met de gids en neem een ‘bosbad’ om de helende kracht van de natuur te ondervinden.

Donderdag 12 augustus 2021 - 14 uur

Citéwandeling ‘In het spoor van Jefke Tuf in Winterslag - 4 à 5 km (ca. 5500 à 8300 stappen)

Vertrek : bezoekersonthaal C-mine

De tuinwijk van Winterslag was het fysieke én sociale netwerk rond de mijn. Zuster Marie-Josephe maakte er deel van uit. Zij verpleegde de zieken, verzorgde de zwakkeren en luisterde naar ieders problemen. De Solex waarmee ze rond snored, gaf haar de bijnaam 'Jefke Tuf'. Samen met een gids treed je in haar spoor en bezoek je de tuinwijk.

 

 

Woensdag 18 augustus 2021 - 14 uur

Heidewandeling Schemmersberg - achter Klotbroek - 4 à 5 km (ca. 5500 à 8300 stappen)

Vertrek : parking schuttersclub Sint-Antonius op het einde van het onverharde verleng-

stuk van de Wetzandstraat

Dit natuurgebied, gelegen achter sde chuttersclub en schietbomen van St.-Antonius, is zeker nog geen ‘platgetreden gebied’. Het heeft nochtans heel wat te bieden aan natuurschoon en landschappelijke waarde. Door gericht bosbeheer streeft de stad Genk hier naar een grotere biodiversiteit en biedt ze kansen aan soorten die anders het loodje zouden moeten leggen. Een heuvelend heidegebied kleurt er nog paars in de zomer en biedt een bron aan nectar voor onze ‘zoemende vriendjes’. Volg de gids, zet je neusvleugels open en ruik de geur van honing in de lucht.