Warme verhalen uit Genkse keukens

Gepubliceerd op dinsdag 29 november 2022 11.05 u.
Smaakmakers is een boek dat Nieuw Dak lanceerde ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van de sociale woonmaatschappij. Die smaakmakers zijn in de eerste plaats de bewoners van Nieuw dak. Ze delen in dit boek verrassende culinaire recepten maar ook hun verhaal.

Samen tafelen

Smaakmakers startte als een idee voor de 100ste verjaardag die Nieuw Dak dit jaar viert. Het boek creëert ontmoeting en verbinding en dat is niet uit de lucht gegrepen. Al jaren komen in de huizen van Nieuw Dak buren en vrienden samen. Ze koken samen en delen gezellige eetmomenten. Dit hartverwarmende boek telt 12 verhalen uit evenveel keukens. Bij ieder verhaal staat een recept van een favoriet of bijzonder gerecht. De verhalen van huurders zijn uit het leven gegrepen. De Genkse freelance-journalist Jan Colla ging mee aan tafel en schreef de verhalen neer, met foto’s van Tony Van Galen. Het zijn pure verhalen van gewone mensen die genieten van elkaar en van kleine dingen.

Abdul Popal uit Sledderlo: "Mijn huis is jouw huis"

“Tien jaar geleden ben ik met mijn gezin – mijn vrouw Halima, zoon Osman en dochter Tamana – Afghanistan ontvlucht. De situatie was door de oorlog en de verscheurdheid van het land onmogelijk geworden. Natuurlijk mis ik mijn land en mijn familie, maar we zijn hier veilig. De kinderen kunnen studeren, er is geen oorlog, ... Ik wil gewoon in vrede samenleven met alle mensen.”
“Ik heb een uitgebreid buffet van Afghaanse specialiteiten klaargemaakt. Onze traditionele keuken lijkt erg op die van India. Je vindt dan ook veel ingrediënten in Indiase of Pakistaanse winkels. De goed gevulde tafel staat symbool voor onze gastvrijheid. Mijn huis is ook jouw huis.”

Coco Nastasi en Ryta Parkhomenko uit Termien: “Het beste van twee werelden”

“Een paar jaar geleden leerde ik via Facebook de Oekraïense Ryta kennen”, vertelt mijnwerkerszoon Coco. “We begonnen te chatten, en in 2020 hebben we met Pasen voor het eerst samen iets gegeten, online. We toonden dat aan mekaar via het scherm, en babbelden. Daarna deden we dat elke zaterdag. Intussen zijn we getrouwd. De situatie in Oekraïne weegt zwaar, maar we proberen samen toch gelukkig te zijn.”
“Voor het boek hebben we een slaatje gemaakt, en als hoofdgerecht pasta met gehaktballen in tomatensaus. Het beste van twee werelden, uit Oekraïne en Italië. Maar elke woensdag en zondag kook ik, en dan eten we pasta. Daar sta ik op. Wat dat betreft, blijf ik een echte Italiaan”, lacht Coco.

Liesbeth Jaenen uit Driehoeven: "Fun, Food & Friends"

“Ik heb hier altijd samen met mijn zoon gewoond, maar hij heeft inmiddels werk en is het huis uit. Mijn tijd steek ik nu onder meer in het samenbrengen van mensen”, vertelt Liesbeth. “Ik heb altijd graag en veel vrijwilligerswerk gedaan. Nu probeer ik hier iets te betekenen voor de andere bewoners.”
Liesbeth organiseert burenbabbels. “Ik ben opgegroeid in de cité, en groot geworden met de Genkse diversiteit. Die vind ik hier in onze woontorens helemaal terug: een Griekse die alleen Engels spreekt, Italianen, Turken, Belgen, … Die bracht ik rond de tafel met een klassieker, kip-curry-rijst. Op mijn tafelservetten staat ‘Fun, Food & Friends’. Dat zegt het helemaal!”

Het boek Smaakmakers ligt in de bibliotheek van Genk. Er is geen druk voorzien op grote schaal, maar wie interesse heeft, kan terecht bij Sophie Colson, communicatieverantwoordelijke bij Nieuw Dak:

info@nieuwdak.be

T 089 62 90 20