Wat doe jij anders sinds corona?

Gepubliceerd op woensdag 16 september 2020 9.41 u.
Corona zorgt ervoor dat we anders moeten gaan leven. Sommigen kiezen resoluut voor een duurzame aanpak. Deze 'lokale helden' zetten we graag in de kijker tijdens de Week van de Duurzame Gemeente.

COVID-19 zorgt voor grote veranderingen in onze economie, maar ook in de dagelijkse routine. We zijn noodgedwongen anders gaan werken, consumeren en leven. Dit vraagt creativiteit en aanpassingsvermogen. Onder het motto 'Laat een goede crisis nooit onbenut' vertellen deze Genkenaren welke nieuwe weg ze zijn ingeslagen.

FATIMA ERRAKI - Huishoudhulp
‘Te voet naar het werk’

Wat ben jij anders gaan doen sinds corona?

Ik werk als huishoudhulp in Genk en moet dagelijks naar een andere werkplek. Ik nam meestal de bus en soms moest ik er twee nemen. Dan ben je snel 1 uur onderweg om 5 kilometer af te leggen. Dus nu ga ik heel vaak te voet.

Doe je er dan niet langer over?

Niet zoveel langer. Soms minder lang. In ieder geval is het heerlijk om in de open lucht te zijn. Ik probeer het vol te houden als het weer het toelaat. Ik heb ook een folder in de bus gekregen met het aanbod van Test Bisiklet om gratis een fiets uit te testen. Misschien ga ik wel eens een e-fiets uitproberen. Maar niet zo eentje die té snel gaat!

Interesse? testbisiklet.be

ELLEN BOSCH - Ontwikkelingswerker in Peru ‘Inzet vanuit de woonkamer’

Wat doe jij in Peru?

Ik werk in Peru. Normaal komen er bij ons jaarlijks vrijwilligers en studenten op stage. Ze draaien mee in ons onderwijsproject Añañau. Deze hulp moeten we nu even missen.

Hoe pakken jullie dit werk nu aan?

We zijn gestart met online vrijwilligers. Want ook vanuit je woonkamer kan je je inzetten. Zo werkt Hanne voor ons vanop afstand Engelse lessen en educatieve materialen uit. Op die manier kunnen we ons werk nog verder zetten en helpen we op een duurzame manier de lokale gemeenschap en vooral dan de kinderen van Cusco.

Genkenaren kunnen meehelpen Kijk op www.ananau.org of mail naar info@ananau.org.

NADIA HEYLEN - Uitbaatster Dis&Dat
‘Oude passie wordt nieuw concept’

Welke bijzondere ontdekking heb jij gedaan?

Ik heb in de lockdown mijn dochters leren breien. Daarmee heb ik niet alleen mijn oude passie herontdekt, ik voelde ook weer de kracht van creëren. Door zelf een kledingstuk te maken, hecht je er meer waarde aan en ga je er duurzamer mee om. Die boodschap van slow fashion wil ik graag doorgeven aan een jonge generatie.

En dat verwerk je nu in je zaak?

Klopt. Ik gebruik de zitplaatsen die vrij zijn omwille van de afstandsregel als display voor mijn breibar. Daarvoor ben ik eerst op zoek gegaan naar een Belgische fabrikant van kwalitatief en duurzaam breiwol. Je kan hier nu allerlei materialen zoals brei- en haakpakketten aankopen en workshops volgen. We geven ook persoonlijk advies en begeleiding voor je eigen breiprojecten!

Benieuwd? Neem een kijkje op www.disendat.be.

THOMAS BILLEN - Olijfboomkweker
‘Vergroening werkt aanstekelijk’

Wat ben jij anders gaan doen?

Ik heb mij in de lockdown helemaal toegelegd op het kweken van olijfbomen. Ik mocht daarvoor een stukje van de buren gebruiken. Van het een kwam het ander. Eenzijdige beplanting maakte plaats voor (olijf)bomen, planten en kruiden, en daarna ook kippen. Hun uitwerpselen zijn goud waard, dus ik ben ook gaan composteren.

Krijg je reacties uit je omgeving?

Zeker! Vergroening werkt aanstekelijk. Buren op de Vennestraat zien onze bloemen en bomen en beginnen zelf ook meer groen aan te planten.

FATIMA AGHANIF - Thuisverpleegster
‘Van zorg naar zoveel meer’

Wat heeft jou aangezet om iets te veranderen?

Ik ben thuisverpleegkundige en mijn taak is dus om de juiste zorg te verlenen aan mijn patiënten. Maar de voorbije maanden merkte ik dat enkel medische zorg niet meer voldoende is tijdens zo’n crisis. Ik zag veel verborgen armoede, eenzaamheid en ook onwetendheid.

Wat heb je daar zelf aan kunnen doen?

Ik ben mij de voorbije maanden persoonlijk gaan inzetten, door onder meer de verdeling van voedsel- en kledingpakketten. Zodra er nieuwe maatregelen worden afgekondigd stuur ik berichtjes via Whatsapp naar een grote groep mensen. Ik denk dat we korter op de bal moeten durven spelen en de dingen aanpakken. Dit moet het nieuwe normaal worden.

WEEK VAN DE DUURZAME GEMEENTE

Op 25 september vieren we de vijfde verjaardag van de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties. Die moeten leiden naar een socialere, duurzame en veilige wereld. De Vereniging van Steden en Gemeenten in Vlaanderen zet ze in de kijker tijdens de Week van de Duurzame Gemeente en wij doen mee. De focus ligt op duurzame initiatieven in tijden van corona. In Genk zetten we lokale duurzame helden in de kijker.