Wat doet je gazon in tijden van corona? Dit zijn onze tips

Gepubliceerd op donderdag 2 april 2020 14.26 u.
Je tuin, keihard genieten? Niet als je meters gazon moet onderhouden. Zeker in deze tijden van corona willen we Genkenaren warm maken om anders om te gaan met hun tuin en tuinafval.
Gerarda: "Tijd voor iets nieuws' 

Gerarda Lamerichs werkt voor de Afdeling Leefmilieu en Duurzame Ontwikkeling van stad Genk en doet een warme oproep om het gras al eens wat hoger te laten staan. "Kies voor een biodivers gazon, zegt ze. "Dat is beter bestand tegen droogte, geeft je minder werk en je hebt minder grasafval!. Ik geeft toe, het is een kwestie van smaak. Sommige mensen willen een gazon als een biljartlaken, anderen een weelderige grasland. Maar door de vele droge periodes krijgt de echte ‘pelouzeliefhebber’ het moeilijk. Dus is het misschien nu het moment om wat nieuws te proberen: het gazon met bloemen en kruiden. Heerlijk om in te liggen, mooi om naar te kijken, fijn voor luie tuinders en lekker voor bijen, vlinders en andere friemelbeestjes.”

Wie heeft er een biodivers gazon? "Doe mee vanuit je kot!"

We merken dat veel Genkenaren nu graag in de tuin werken. Dus waarom zou je niet eens bestuderen hoe biodivers je gazon is? Kijk eens wat voor bijzonders in jouw gras groeit. Welke kruiden en bloemen vind je terug? Er bestaan verschillende apps om insecten en planten te herkennen.

Onze tip: ObsIdentify, gratis in de Appstore en Google-play en hiermee herken je makkelijk planten en dieren. 

Genkenaren inspireren ons
Annick, tuinliefhebber uit Zwartberg:

“Ik woon in de tuinwijk van Zwartberg en ben wel fier dat ik nog mooie hagen en gras heb. Mijn droomgazon? Dat is een sappig graspad tussen eilandjes van wilde kleurige bloemen. Nu ziet mijn gazon er eerder sober uit, met plantjes, bloemen en ook mos. Maar ik laat het regelmatig hoger staan. Dan kan het de hete zomers beter aan.”

Thomas & Eva, biologen uit Termien

“Ons gazon lijkt op een grasland waarin alles spontaan groeit. Op de arme Genkse zandgrond doen bijvoorbeeld het zandblauwtje, de kleine ooievaarsbek en duizendguldenkruid het goed. Omdat we ons gras maar éénmaal per jaar maaien, is dit een ideale eettafel voor nachtvlinders en de groene specht. En we voelen ons goed omdat we geen CO2 uitstoten door altijd te maaien. Minder moeite om iets beters te krijgen, dat is toch de ideale wereld!”

Abdel, groenarbeider bij stad Genk in het Molenvijverpark

“Het Molenvijverpark heeft enorm veel gazon. Vanaf april start hier het maaiseizoen. We laten het gras in de achterste delen van het Molenpark hoger staan, terwijl we het vooraan kort maaien. Dat doen we bewust om bloemen en kruiden vrij spel te geven. Hoe ik mijn gras thuis graag zie? Groen is mooi, maar het mag wel wat wild zijn. Thuis heb ik gelukkig maar een klein gazonnetje, dat ik af en toe maai en verlucht.”

Lees ook deze tips: 
GRASMAAIEN? WANNEER MAG DAT ALWEER ?

Grasmaaien en ander gebruik van machines, zoals kettingzagen of bladblazers in je tuin mag enkel tussen 7 en 22 uur. Niet op zondagen en wettelijke feestdagen. Zo vermijden we lawaaioverlast en blijven buren vrienden van elkaar!

WAAR NAARTOE MET JE TUINAFVAL?

Je groene GFT-container: Je sticker voor je container wordt verlengd tot 1 mei. Je kan een nieuwe sticker online kopen via de website van stad Genk.

Ophaling van groen- of snoeiafval in de vastgelegde periodes door de stadsdiensten blijft gegarandeerd. Kijk op www.genk.be/afval

De recyclageparken zijn terug in werking vanaf 7 april maar onder strikte voorwaarden.

Lees meer