Wat met dode (huis)dieren?

Gepubliceerd op dinsdag 28 januari 2020 10.19 u.
Onze trouwe viervoeters die sterven of dieren die doodliggen langs de kant van de weg? Het doet je altijd iets. Vaak weten we ook niet wat te doen met een dood dier. Er bestaan richtlijnen.

JE HUISDIER IS GESTORVEN?

Gebeurt dat bij de dierenarts of door toedoen van de dierenarts? Dan mag je het dier tijdelijk bij de dierenarts achterlaten tot een erkende ophaler het komt ophalen. Sterft je dier thuis zonder toedoen van een dierenarts, dan mag de dierenarts het dier niet meenemen tenzij die een vergunning heeft.

MAG JE EEN HUISDIER BEGRAVEN?

Dat mag in je tuin onder volgende voorwaarden:

  • Het gaat om je gezelschapsdier, minder dan 10 kilo;
  • Het dier mag niet gestorven zijn door een besmettelijke ziekte;
  • De put is minstens een halve meter diep;
  • Je mag het niet begraven in plastic of andere slecht afbreekbare verpakking. Gebruik beter een doek of laken.

JE HUISDIER CREMEREN?

Er bestaan ook dierencrematoria en dierenbegraafplaatsen. Sommige crematoria komen het dier ook ophalen. De bestemming van de assen bepaal je zelf. Je mag ze niet op openbaar domein uitstrooien. Je mag je huisdier ook niet begraven op openbaar terrein. Dus laten begraven op de stedelijke begraafplaats of bijzetten in het graf van een baasje kan niet.

DOOD DIER OP DE OPENBARE WEG

Ligt er een dood (gezelschaps)dier op de openbare weg, raak het niet aan met je blote handen. Contacteer de brandweer of het dierenasiel. Gezelschapsdieren met een chip worden naar het dierenasiel gebracht om zo de eigenaar op te sporen. Het afleveren van een dood gevonden dier is gratis.

Meld online

LEVEND DIER OP DE OPENBARE WEG

Een dier dat losloopt op de openbare weg kan een gevaar betekenen. Je verwittigt dan best de politie op het noodnummer 101. Is er geen gevaar en weet je niet wie de eigenaar is, neem dan contact op met de lokale politie.

DIERONDERDEWIELEN.BE

Natuurpunt onderzoekt dierlijke verkeersslachtoffers in Vlaanderen. Iedereen kan meewerken en dierlijke verkeersslachtoffers online melden. Via dierenonderdewielen.be kan je laten weten waar je een dood of gewond dier langs de weg hebt gevonden. De ingezamelde kennis kan ervoor zorgen dat er in de toekomst minder slachtoffers vallen.