Week van de (digitiale) geletterdheid: ben je nog mee?

Gepubliceerd op donderdag 25 augustus 2022 13.26 u.
Vroeger was je geletterd als je kon lezen, maar nu wordt er van ons allemaal veel meer verwacht. We moeten cijfers begrijpen, grafieken kunnen lezen, online bankieren en winkelen, onze smartphone gebruiken, … Bibliotheek Genk heeft leuke initiatieven die werken aan je taal én digitale geletterdheid.

5 - 12 september 2022

Digidokters in de bib

Heb je hulp nodig bij al die digitale toepassingen waar je niet meer zonder kan? Tijdens het spreekuur van de Digidokters kan je in de bib gratis terecht voor Eerste Hulp bij Online Problemen. Alles en iedereen is tegenwoordig online. Je bank, je supermarkt, het rapport van je kind, ITSME, je parkeerticket betalen, solliciteren, mijn.gezondheid.be, enzovoort. Een bib-medewerker en een straffe vrijwilliger helpen je graag verder.

Elke woensdag van 14 tot 16 uur, aan de leestafel.

Taalpunt voor kinderen

Het Taalpunt op de eerste verdieping in de bib is een specifieke afdeling én aanpak. Nieuwkomers of anderstaligen kunnen er Nederlands leren of oefenen, Nederlandstaligen kunnen hun moedertaal beter leren lezen en schrijven. Vanaf deze maand kan je ook op
de jeugdafdeling terecht voor een Taalpunt op maat van kinderen. De bib werkt daarvoor samen met het Agentschap Integratie en Inburgering. De nadruk ligt op meertaligheid, maar dan op een heel speelse en digitale manier, met onder meer een interactieve taaltafel.

Creatieve babbelateliers laten je praten en doen!

Welke vaardigheid je ook oefent, je hebt altijd plaatsen nodig waar je kan oefenen. Samen met de dienst Diversiteit en Gelijke Kansen kan je in de bib al langer terecht voor Babbel & Brei. Vrouwen kunnen daar in een comfortabele sfeer samen handwerken en tegelijk hun taalvaardigheid oefenen. Nieuw vanaf dit najaar is het creatief atelier ‘Beeldspraak’. Youssef Haitam brengt er mensen samen rond verschillende kunstvormen. Ook daar draait het vooral om ontmoeting en het trainen van vaardigheden.

Lees meer