Week van de Duurzame Gemeente - Stad Genk zoekt helden in het onderwijs

Gepubliceerd op vrijdag 15 september 2023 13.44 u.
Persbericht van 15 september 2023
#LikeMe-ster Sali trapt nieuwe campagne mee af

Tijdens de Week van de Duurzame Gemeente zet stad Genk dit jaar via een opvallende campagne lokale helden uit het onderwijs in de kijker: burgers en organisaties die zich inzetten voor een duurzamer Genk. De scholen worden uitgedaagd om heel het jaar acties te organiseren. #LikeMe-ster Sali Haidara trapt de campagne mee af.

De Week van de Duurzame Gemeente, jaarlijks van 18 tot en met 25 september, zet duurzame helden in de kijker; mensen die via lokale initiatieven werken aan globale doelen. “Die focus op het lokale is en blijft cruciaal”, aldus VVSG-voorzitter Wim Dries. “Want duurzame ontwikkeling vergt een inspanning van ons allemaal.”

Dit jaar ligt de focus op kwaliteitsvol onderwijs. Naar goede gewoonte doet ook stad Genk mee. “Duurzaamheid, da’s meer dan lief zijn voor het milieu”, vertelt Anniek Nagels, schepen van Samenleven. “Het betekent ook groei en investeren in de toekomst. We zetten dit jaar dan ook graag onze onderwijshelden in de kijker. Niet enkel leerkrachten, maar ook verenigingen en organisaties. Zoals Kadir en Ersin van WeforThem; zij organiseren huiswerkbegeleiding voor jongeren uit de buurt. Of Eva van de Leerwinkel die volwassenen helpt om hun dromen waar te maken. We willen zoveel mogelijk verhalen delen, dus ken jij een duurzame held of ben je er een? Laat het ons weten!”

Oproep naar scholen

Met de ‘heldencampagne’ daagt stad Genk de lagere en secundaire scholen uit om dit schooljaar zoveel mogelijk duurzame acties te ondernemen. Zij kunnen zich inschrijven via een online formulier. De leukste acties worden in de kijker gezet en op het einde van het schooljaar komt er een slotevent om alle ‘duurzame helden’ te bedanken. Lagere scholen die zich inschrijven, ontvangen een SDG-boekje vol uitdagingen. “We verplichten niemand om deel te nemen en juichen elke actie toe, hoe klein of groot ook”, licht schepen Nagels toe. “Een opruimactie in de schoolbuurt bijvoorbeeld of eens een klasgesprek houden over wat duurzaamheid voor de leerlingen betekent. Inspiratie voor acties vinden de scholen op genk.be/duurzamegemeente.”

#LikeMe-ster op bezoek

Naar aanleiding van de start van de Week van de Duurzame Gemeente, een campagne van de VVSG, bezoekt #LikeMe-ster en campagneboegbeeld Sali Haidara de Sint-Martinusschool en de Groeicampus in Genk. Ze speelt er samen met de leerlingen de ‘Ren of wandel-je-rot quiz’ om hen te doen nadenken over duurzame thema’s als armoede, waterverbruik, afval en gelijkheid. Achteraf krijgen alle leerlingen een SDG-kleeftattoo. “Leerlingen, leerkrachten en schoolbesturen kunnen via concrete acties bijdragen aan een duurzamere wereld in 2030”, vertelt Sali. “Door hun stem te laten horen, maken ze mee het verschil.”

genk.be /duurzamegemeente