Week van de kinderopvang: "Een job met goudwaarde"

Gepubliceerd op maandag 26 september 2022 10.32 u.
Van 10 tot 16 oktober is het 'Week van de Kinderopvang'. Het thema 'sterren op de speelvloer' laat kinderverzorgsters zoals Marieke, Latifa en Deanne schitteren in hun Genkse kinderopvang: “Ja, het is soms pittig, maar als je een verschil kan maken dan is dit een job met goudwaarde.

Meer dan ooit zijn er helpende handen nodig in de kinderzorg. De vraag naar opvangplaatsen neemt elk jaar toe en enkele recente gebeurtenissen hebben de sector geen goed gedaan.

Maar werken in een kinderopvangvoorziening is best uitdagend en geeft veel genoegdoening getuigen deze drie Genkse kinderbegeleidsters.

Meer dan zorg 

Bij Marieke Ulenaers ontstond de passie voor kinderzorg al op jonge leeftijd. "Als lagere schoolstudente hielp ik in de crèche waar ik zelf als peuter verbleef. De passie bleef en via het volwassenenonderwijs ging ik in de kinderopvang aan de slag. Sinds twee jaar werk ik in de Buitenschoolse Opvang Pardoes. Werken in de kinderopvang is zoveel meer dan enkel 'verzorgen'. Als medewerker mag je zelf suggesties doen om de werking te verbeteren. Zo probeer ik aan de hand van bepaalde yogaprincipes meer rust te creëren in de opvang."

'Tante' Latifa

Latifa Elmasbouk, zelf mama van 5 kids, is onthaalmoeder in Waterschei. Na jaren als office manager gewerkt te hebben, maakte Latifa een carrièreswitch. "Onthaalmama zijn klopt voor mij helemaal. Ik ben mijn eigen baas en kan thuis mijn droomjob uitoefenen. Ik ben als een tweede mama of 'tante' Latifa voor de kleintjes en dat waarderen de ouders heel erg. Met de meesten van hen blijf ik in contact, zelfs als het kindje weg is. Als onthaalmama ben ik aangesloten bij Felies vzw. Een groot voordeel is dat zij het administratieve gedeelte voor hun rekening nemen. Zo kan ik me volledig focussen op de zorg."

Inspireren

Bezige bij Deanne Donné combineert een job als kleuterjuf in het Buitengewoon Onderwijs met een pedagogische functie in kinderdagverblijf A.D. Wombat. "Ik was ooit jobstudent bij Wombat. Ik miste het zo hard, dat ik er inmiddels terug aan de slag ben. Ik ben er het aanspreekpunt voor de medewerkers die hier in de zomer bijspringen en steek geregeld een handje toe in de zorg. Daarnaast tracht ik de leefgroepjes te inspireren vanuit mijn onderwijservaring, zo breng ik al eens nieuwe spelvaardigheden of methodieken binnen vanuit mijn ervaring als kleuterjuf. Dat ik iets kan bijdragen aan de ontwikkeling van de kinderen is voor mij van goudwaarde."

Wil je ook schitteren op de speelvloer? Wil je van zorg je beroep maken?

Kom naar de Beleefbeurs zorg en welzijn.

Tijdens de gratis 'Beleefbeurs Zorg en Welzijn' op 25 oktober maak je kennis met verschillende jobs in de zorg, onder meer ook in de kinderopvang. Zorgambassadeurs geven uitleg over de inhoud van de job en VDAB-medewerkers over alle opleidingen die je kan volgen.

LEES MEER

Meer info nodig over de Genkse opvanginitiatieven?

LEES MEER