Week van de valpreventie

Wat denken ouderen als ze vallen? Inderdaad, ‘ik ben oud geworden’, ‘ach, het zij zo, hier is niks aan te doen’, ‘ai, ja, ik zal er maar aan wennen’. Maar niks is minder waar!

Ouderen zijn zich nog te weinig bewust dat het voorkomen van valincidenten perfect mogelijk is. Want al deze doemgedachten belemmeren dikwijls dat ze iets doen aan hun valrisico. En denken dat je alleen bent als je eens valt? Wel, hier enkele cijfers:

  • - Elke seconde valt er wereldwijd een 65-plusser
  • - Elke 11 seconde wordt er een 65-plusser opgenomen op spoed na een val
  • - Elke 19 minuten overlijdt een 65-plusser na een val

 

HOOG TIJD OM ZELF KENNIS TE MAKEN MET VALPREVENTIE!

Er zijn tal van lichamelijke kwaaltjes waardoor je kan vallen. Ook de omgeving speelt dikwijls een grote rol. Denk maar aan een losliggende klinker of rondslingerend vuil. Maar zelf kan je ook aan de slag om ervoor te zorgen dat de kans op een valpartij vermindert. Want wie denkt dat rustig in de zetel blijven zitten de juiste oplossing is, is verkeerd. Minder lichaamsbeweging is bijvoorbeeld een grote oorzaak, alsook het foutief gebruiken van loophulpmiddelen of zelfs valangst.

 

TIPS OM VALLEN TE VOORKOMEN

 

  • Blijf fit en actief, bijvoorbeeld door deel te nemen aan de activiteiten in een dienstencentrum of de activiteiten van de medioren/seniorenverenigingen.
  • Let op het juiste gebruik van je medicijnen.
  • Zorg voor een veilige ‘thuis’. Vermijd losliggend tapijt en verberg snoeren.
  • Zorg goed voor je voeten. Draag vastzittend schoeisel en eventueel antislipkousen.
  • Kijk met je ogen en bezoek regelmatig een oogarts.
  • Let op je voeding. Gezonde voeding houdt de beenderen sterk.

 

De dienstencentra zorgen voor een uitgebreid aanbod om vallen te voorkomen. Zo kan je deelnemen aan Zumbalessen, yoga, zitturnen, line-dance en nog veel meer. Alle data vind je in de agenda van elk centrum.

 

Valquiz

Tijdens de valquiz komen de belangrijkste risicofactoren aan bod die een val kunnen veroorzaken. Leer op speelse wijze hoe je overeind blijft!

Donderdag 28 april 2022 om 14 uur in De Schalm. Deelname is gratis.

 

Toneel: Trap niet in de val

De acteurs van ‘De Zingende Sterren’, een theatergezelschap van 55-plussers speelt een educatief theaterstuk over valpreventie. In deze voorstelling worden op een ludieke manier de gevaarlijke punten in een woning onder de aandacht gebracht, maar ook ander factoren zoals voeding, beweging, schoeisel en zoveel meer. Herkenbare situaties waar we allemaal wel eens mee worden geconfronteerd, maar die ons kunnen helpen om het vallen te voorkomen. 

Woensdag 27 april om 14 uur in De Schalm. Deelname is gratis.