Weg met het strak gemaaide gazon?

Gepubliceerd op woensdag 24 augustus 2022 11.48 u.
Liefhebbers van een strak gemaaid gazon waren deze zomer alvast niet in hun nopjes. Door de droogte viel er sowieso niets te maaien en in plaats van groen was het gras geel en dor. In de tuin van Peter en Danka merk je daar nauwelijks iets van. Zij besloten om hun gazon grotendeels weg te doen.

Danka Pietkum en Peter Smit uit Genk hebben een parel van een tuin in de Rozemarijnstraat. Voor stad Genk is dit alvast een mooi voorbeeld hoe je met weinig werk, het maximum aan natuur in je tuin kan halen, zonder veel waterverbruik.

Prairietuin

“Ik heb altijd graag in de tuin gewerkt. Mijn man Peter was er nooit veel mee bezig, tenzij dan met grasmaaien”, verklapt Danka aan 3600. “De omschakeling naar een ecologische tuin was een bewuste keuze. We wilden onze tuin beter bestand maken tegen droogte, maar toch planten en bloemen laten groeien. Zo kwamen we uit bij de prairietuin: dat is een combinatie van grassen en planten.”

Meer vogels en vlinders

Danka koos voor insectenvriendelijke planten die tegen wat droogte kunnen. Bestrijdingsmiddelen zijn hier uit den boze. “Soms zien we wat meer bladluizen, maar als je lieveheersbeestjes in je tuin wil, dan neem je die erbij. Nu leven hier meer vlinders en vogels dan vroeger. Slakken zijn niet onze favoriet, maar ze horen nu eenmaal ook thuis in een gezonde tuin.”

Minder maaien

Danka en Peter gebruiken nu houtsnippers tegen ongewenst kruid en voor de rest mag de natuur haar gang gaan. “Planten die spontaan groeien zijn ook mooi. We trekken ze niet altijd uit. En meststoffen kopen doen we ook niet. Veel mensen spenderen veel tijd en geld aan gazon of verhardingen, maar voor ons hoeft dat echt niet. Het stukje gras dat wij nog hebben, maaien we weinig. Gelukkig zien we steeds meer mensen die dat ook doen”, besluiten ze.

NUTTIGE TIPS EN LINKS AANBEVOLEN DOOR DANKA

Wil je ook gaan voor een ecologische tuin? Vraag gratis advies aan een tuinranger. Bevraag je in het Heempark

Lees meer 

Wil je stukje openbaar domein in je buurt adopteren om te ontharden, te onderhouden met groen of een bankje te plaatsen? Bevraag je in het Heempark over de mogelijkheden.

Lees meer

Leven zonder grasmaaien? Het kan. Maai je gras beperkt, een laatste keer eind september. Laat het maaisel even liggen zodat de zaden in de grond vallen. Ruim daarna op. Bemest niet. Zo krijg je na verloop van tijd weelderige bloemen in je gras. Ook de stad heeft een aangepast maaibeheer voor bermen.

Lees meer