Wereldvluchtelingendag in Genk

Gepubliceerd op dinsdag 31 mei 2022 9.25 u.
Elk jaar rond 20 juni vestigen we in Genk de aandacht op de wereldvluchtelingen. Want wat als je op een dag alles moet achterlaten omwille van oorlog? Voor 22 miljoen mensen wereldwijd is dat op dit moment de realiteit.

Genk vangt vandaag 334 vluchtelingen op. Dankzij een sterk netwerk met veel vrijwilligers kunnen we hen goed opvangen en op weg helpen naar een nieuw leven. Naar aanleiding van wereldvluchtelingendag op 20 juni praatte 3600 met enkele vluchtelingen en met vrijwilligers uit Genk.

Foto van links naar rechts: Kamiel Vanderheyden (vrijwilliger), Alla Vasylenko met dochter (gevlucht uit Oekraïne) Nataliya Albert (vrijwilligster) Anas Shoura (gevlucht uit Syrië) 

Nataliya: "Sinds de uitbraak van de oorlog is mijn leven totaal anders geworden"

De Genkse Nataliya Albert is van Oekraïense afkomst. Ze is vrijwillige taalhulp in Genk en helpt Oekraïense vluchtelingen hun weg te vinden. “Sinds de start van de oorlog is mijn leven totaal anders geworden”, getuigt ze. “Ik vang zelf een moeder en dochter op en daarnaast ben ik constant bezig met tolken en informeren. Je voelt veel solidariteit en mensen sympathiseren ook snel met vrouwen en kinderen. Mannen op de vlucht moeten helaas soms tegen vooroordelen opboksen, welk land ze ook ontvlucht zijn, en dat is jammer”, zegt ze.

Alla: "Ik ben naar hier gekomen met mijn dochter en één rugzak"

Voor Alla Vasylenko zijn het nog erg moeilijke tijden. In maart is ze Oekraïne ontvlucht. Alla: “Ik ben met mijn dochter van 5 met één enkele rugzak aangekomen. Je start op een onbekende plek met heel weinig aan een nieuw leven. Ik volg Nederlands om me zo snel mogelijk te kunnen behelpen en mijn dochter gaat hier naar school. We wonen voorlopig in Toermalien. Mijn stad in Oekraïne had de bijnaam ‘Stad van de gelukkigen’, maar ik heb ook bijzonder veel geluk om in Genk beland te zijn.”

Anas: "Ik ben blij dat ik iets kan terugdoen, want Genk heeft me goed opgevangen"

De steun voor Oekraïners is inderdaad groot. Maar ook in andere crisissen toonde onze stad zich solidair. Toen de vluchtelingenstroom uit Syrië op gang kwam, lanceerde Genk de campagne ‘Genk voor Syrië’ en werden er ook tijdelijk extra opvangplaatsen voorzien. Anas Shoura begrijpt heel goed wat Alla nu doormaakt. Hij werkte als informaticus in Syrië toen de oorlog zijn land grotendeels verwoestte. Hij woont al vijf jaar in Genk en voelt zich welkom. “Zoals veel nieuwkomers legde ik ook het inburgeringstraject af en ben ik snel Nederlands gaan leren. Nu ben ik zelf vrijwilliger bij Basiseducatie en geef ik computerles aan Genkse senioren. Ik ben blij dat ik op die manier iets kan terugdoen want Genk heeft me goed opgevangen.”

Kamiel: "Het is door elkaar te ontmoeten dat we elkaar beter begrijpen"

Dat Genk zo’n sterk opvangnetwerk heeft, danken we aan vrijwilligers zoals Kamiel Vanderheyden. Hij werkt al jaren voor het Genks Comité Vluchtelingen. De oorlog in Oekraïne is voor hem het bewijs dat hun werk nooit af is. “Onze vrijwilligers proberen vanuit eigen talenten en expertise vluchtelingen te ondersteunen, waar ze ook vandaan komen. Als voogd zet ik mij in voor niet-begeleide minderjarige vluchtelingen en hun familie die voor hereniging hier toekomen. Op Wereldvluchtelingendag brengen we de leefwereld van Genkenaren en vluchtelingen dichterbij elkaar want het is door elkaar te ontmoeten dat we elkaar beter kunnen begrijpen.“

Genks Comité Vluchtelingen zoekt vrijwilligers en een nieuwe voorzitter.

Heb je een hart voor mensen, heb je een talent dat je wil inzetten voor anderen?
Neem dan contact op met Linda Delva: T 0470 55 08 12 of info@limburggastvrij.be

Fototentoonstelling 'Vlieg op de muur'

In Genk loopt van 10 tot 26 juni in the Gallery in de Molenstraat 7 de fototentoonstelling 'Vlieg op de muur’ met portretten van gevluchte families die in Limburg terecht zijn gekomen. 

Op 17, 18 en 19 juni kan je deze expo ook bezoeken aan de hand van een rondleiding door enkele van de geportretteerde gezinnen. Reserveren is niet nodig tenzij je in groep komt.

Meer info over de expo

Wil je Oekraïne helpen?

Genk heeft een digitaal platform met een overzicht van lopende steunacties.

Lees hier meer