Werk mee aan de eerste Genkse Hot Sauce!

Gepubliceerd op vrijdag 29 januari 2021 12.14 u.
Caroline Smeets en Flip Thillmann nemen een wel heel 'warm' initiatief. Ze roepen Genkenaren op om massaal rode pepers te planten in hun tuin of op hun balkon. Daarmee willen ze in het najaar van 2021 de eerste Hot Sauce van Genkse bodem maken!

Caroline, hoe kwamen jullie op dit idee?

Caroline: “We zochten naar een manier om Genkenaren in coronatijd te laten samenwerken aan één product. Samen met Flip kwamen we op het idee om iets te maken wat iedereen wel eens graag gebruikt in de keuken: een chilisaus. De pikante saus staat ook symbool voor de warme Genkse samenleving die we toch met z'n allen willen, niet? 

We gebruiken hiervoor enkel ingrediënten die gekweekt zijn in Genk. Zo houden we de ecologische voetafdruk van onze saus bijzonder klein. En we hebben meteen een streekproduct erbij! We krijgen hiervoor ook een duwtje van de stad. Dankzij een wijkbudget (niet te verwarren met het burgerbudget, red.) komen we uit de kosten met de aankoop van zaadjes en materiaal.”

Wat moeten de Genkenaren doen die willen deelnemen?

Caroline: “We hebben 250 zaadzakjes en we zoeken evenveel Genkenaren die ze vanaf het voorjaar willen planten. Per liter saus hebben we 400 gram chilipepers nodig. In de saus zitten ook uien en look. Ook die zijn welkom als ze uit je tuin komen.”

Flip, jij bent een peperspecialist. Is dit een speciaal type chilipeper?

Flip: “Wij gebruiken de ‘Paper Lantern’, dit is een habaneropeper die heel pikant is. Deze rode peper gedijt goed in ons klimaat en heeft een hoge opbrengst. Je kan ze planten in een serre of buiten in potten of in volle grond. Maar we helpen je op weg met de nodige tips en tricks wanneer jullie de gratis zaadzakjes ontvangen. Vanaf juli kan je oogsten en breng je de pepers binnen. Daarna volgt het proces van schoonmaken, fermentatie en rijping van de saus.”

Hopen jullie op veel belangstelling?

Flip: “Zeker! Groenten en kruiden kweken is heel prettig. Iedereen kan dit op zichzelf doen of samen met het gezin. Zodra het kan, willen we er ook een publieksevent van maken. Iedereen die meewerkt, nodigen we uit op een receptie in april 2022. Maar eerst lanceren we een wedstrijd om een leuke naam te bedenken voor onze saus. En wat meer is: je krijgt van ons een bon voor een flesje saus!”

DOE MEE!
Wil jij Caroline en Flip aan pepers helpen en zo meewerken aan de allereerste Genkse Hot Sauce? Vraag nu je zaadjes aan! Stuur een berichtje of een appje!

T 0485 15 49 78
caro_smeets9@hotmail.com
www.genkishot.be
FB-pagina Genkishot