Werken aan toegankelijke parkeerplaatsen

Gepubliceerd op dinsdag 30 november 2021 17.09 u.
Vrijdag 3 december is het de Internationale Dag Personen met een Handicap. Een moment waarop de Genkse Adviesraad voor Personen met een Handicap ons bewuster wil maken van de problemen die Genkenaren met een handicap ondervinden. Toegankelijk parkeren is zo’n thema.

Parkeren op een toegankelijke en goed uitgeruste parking zo dicht mogelijk bij de bestemming is een verplichte service aan iedereen die minder mobiel is. Per 50 publieke parkeerplaatsen in Genk worden er 2 plaatsen speciaal voorbehouden voor personen met een handicap.

MEETLINT IN DE AANSLAG

Vorig jaar maakten vrijwilligers van de coronatijd gebruik om de voorbehouden plaatsen te controleren. Ook Corrie Steegmans, voorzitter van de Adviesraad Personen met een Handicap en Marco Venturi, aangesloten bij de Adviesraad 55 plus, deden mee. Na een opleiding door Inter, het expertisecentrum toegankelijkheid, trokken ze met een meetlint door Genk. In totaal beoordeelden vrijwilligers 120 plaatsen in de commerciële en toeristische zones van Genk. Onder meer in het centrum, de wijkhandelsstraten en sites zoals C-mine,
Thor Park en LABIOMISTA.

HINDERLIJKE BORDUREN

“Ik ben met Marco door het centrum getrokken”, zegt Corrie die zelf rolstoelgebruiker is. “We hebben de parkeerplaatsen gecheckt op de juiste afmetingen, belijning, signalisatieborden en andere wettelijke verplichtingen. Ik weet uit ondervinding hoe moeilijk het is om uit de wagen te stappen. Je deur moet volledig open kunnen om er comfortabel uit te stappen.”

Ook Marco, die puur uit interesse deelnam aan het onderzoek, vond het een leerrijke ervaring. “Je staat er niet bij stil, maar als je dit bekijkt door de bril van iemand met een handicap, merk je toch dat er soms iets over het hoofd wordt gezien. Hinderlijke borduren, steentjes of een parking op een hellend vlak zijn echt uit den boze.”

WORDT VERVOLGD!

Van de 120 plaatsen waren er 79 volledig in orde. “Dat is net geen onderscheiding. Maar gelukkig is het merendeel van de gebreken relatief snel op te lossen”, weet Marco. “Vaak gaat het om belijningen of borden die niet goed zichtbaar zijn.”

De stadsdiensten pakken de parkeerplaatsen nu stapsgewijs aan, met een likje verf, een aangepaste borduur of een nieuw bord. “Toch zijn er op sommige plaatsen meer ingrijpende veranderingen nodig”, vult Corrie aan. Op de voorbehouden parking aan het stadhuis bijvoorbeeld, parkeerden mensen hun voertuig soms op de ruimte die personen met een handicap nodig hebben om in en uit de auto te stappen. In plaats van enkel een belijning te voorzien heeft de stad daar nu ook biggenruggen geplaatst, zodat wij vlot kunnen parkeren en andere auto’s ons niet meer hinderen.” Het werk is uiteraard nog niet klaar. De adviesraad gaat door met controleren en signaleren.

Weten onder welke voorwaarden personen met een handicap in Genk gratis kunnen parkeren? 
Lees verder