Werken in bos Melberg

Midden september zijn werken gestart in het bos Melberg. Nadat we al geruime tijd infoborden hadden staan en in juni een informatiewandeling hielden, is men nu gestart met de werken.

Waarom wordt er in het bos Melberg gekapt?

Bij de kappingen in het bos Melberg doen we dit om 3 redenen:

  • Er wordt gedund in het bos. Door te dunnen, geven we de waardevolste bomen meer plaats om uit te groeien tot mooie en gezonde bomen, wat bijdraagt aan een gezond en divers bos.
  • In het bos Melberg hebben we heel wat bijzondere jeneverbessen staan. Voor deze soort hebben we een grote verantwoordelijkheid in Genk. Momenteel staan veel van deze jeneverbessen te donker of onder verdrukking door andere bomen. Daarom wordt rond de jeneverbessen extra plaats gemaakt.
  • Langs de heide en de bosranden van de Melberg worden bomen gekapt om een betere bosrand te creëren en plaats te maken voor betere heideontwikkeling.

Waarom net nu?

Grote werken in de natuur, gebeuren best in de periode buiten het broedseizoen. Zo beperk je de verstoring. Meestal komt het er op neer dat dit in de winterperiode is. Voor de Melberg wordt er niet gewerkt in de periode april - september.

Omdat de Melberg erg hellend is, willen we de bodemschade en schade aan boswegen zo veel mogelijk beperken. Daarom worden de werken uitgevoerd in een periode dat het minder regent (september - oktober) en liever niet in de winter.

Waarom blijven takken in het bos liggen?

De takken blijven in de meeste gevallen in het bos liggen. Dit is belangrijk voor heel wat dieren in het bos. Dood hout brengt immers nieuw leven.

De officiële boswegen en bospaden blijven bruikbaar.

Waarom wordt er op sommige plaatsen gekapt en op andere plaatsen niet?

Het bos Melberg is niet volledig van de stad. In stukken van het bos die van particulieren zijn, wordt niet gewerkt. Particulieren die bos hebben, kunnen daarvoor aankloppen bij de Limburgse bosgroep.

Mogen we nog altijd gaan wandelen in het bos?

Natuurlijk kan je nog gaan wandelen in het bos. Zorg er wel voor dat je tijdens de werken uit de buurt blijven van machines en werkzaamheden. Zo blijft het veilig voor iedereen.

Heb je zelf nog andere vragen? Laat het ons dan weten via natuur@genk.be