Woonmeter

Gepubliceerd op donderdag 21 maart 2019 15.59 u.
De woonmeter is een eenvoudig meettoestel dat de temperatuur en luchtvochtigheid weergeeft.

 

Waarom is de woonmeter interessant?

Een te hoge luchtvochtigheid leidt tot hogere stookkosten: vochtige lucht opwarmen kost immers meer energie dan het opwarmen van lucht met een goede luchtvochtigheid. Het werkt bovendien ook schimmelvorming in de hand en kan bijgevolg gezondheidsklachten teweegbrengen. De woonmeter geeft je een juiste inschatting van temperatuur en vochtigheid. Het leert je bewust om te gaan met energie en biedt ondersteuning bij vocht- en schimmelproblemen.

 

Wanneer gebruiken we de woonmeter?

De woonmeter is interessant om uit te testen in woningen die kil aanvoelen, waar problemen zijn met vocht en schimmel of als de energiefactuur hoog is. Maar het helpt ook mensen die willen weten of ze goed verwarmen en verluchten.

 

Wat leren we van de woonmeter?

We staan er te weinig bij stil, maar ons woongedrag heeft een grote invloed op vochtproblemen en/of een hoog energieverbruik. Het koken zonder dampkap, de ramen dichthouden in de winter om warmteverlies te vermijden, de verwarming volledig afzetten als we niet thuis zijn,… zijn minder goede gewoonten. Tevens vraagt een oudere woning meer aandacht voor verluchten en verwarmen. De woonmeter toont in deze situaties aan wanneer je extra moet verluchten en of je woning goed verwarmd is. Zo kan je euro’s besparen en draag je zorg voor je gezondheid.

 

Voor wie is de woonmeter bestemd?

De woonmeter is vooral ontworpen voor maatschappelijk kwetsbare gezinnen, maar is voor iedereen zinvol.

 

Welke tips geven we mee bij de woonmeter?

Het is belangrijk om je woning 24u/24u te ventileren en elke ochtend en avond de woning gedurende 10 minuten te verluchten door de ramen open te zetten.
Extra verluchten na het poetsen, strijken, douchen, feestjes, drogen van de was,… is een must!
Een gezonde woning wordt verwarmd tot ongeveer 20°C en mag niet afkoelen onder de 15°C.
 

Enkele leden van de seniorenraad mochten gedurende drie weken de woonmeter uittesten. De huisvestingsambtenaar van Dienst Wonen gaf hen daarbij de nodige tips om goed te verwarmen en te verluchten.

 

Wat heeft je gemotiveerd om de woonmeter uit te testen?

Georges: Ik woon in een houtskeletwoning uit de jaren 80 en was na de toelichting over de woonmeter benieuwd hoe het zat met de luchtvochtigheid in mijn woning. Thuis viel mij direct op welke invloed goed verluchten had op de luchtvochtigheid.
Els: Ook ik was nieuwsgierig of mijn appartementje door mij goed werd verwarmd en verlucht. In eerste instantie was ik vooral benieuwd naar de waarde in mijn slaapkamer.
Chris: Ik was voornamelijk benieuwd of de lucht in mijn woning te droog of te vochtig zou zijn.

 

Wat heb je eruit geleerd?

Georges: Zeker van de lucht in de badkamer stond ik versteld. Ik had al de goede gewoonte om te ventileren, maar nu zet ik na het douchen mijn raam 10 minuten extra open en ik merk dat dit de luchtvochtigheid drastisch verlaagt. Wel stelde ik vast dat ik het verluchten op regenachtige en vochtige dagen moet beperken.
Els: Ondertussen heb ik mij de gewoonte aangenomen om naast de keuken en slaapkamer, die ik al dagelijks verluchtte, ook de woonkamer vaker te verluchten. Ik ben van plan zelf een thermo-hygrometer aan te kopen om mijn binnenklimaat te blijven opvolgen.
Chris: Tijdens het koken merkte ik op dat de luchtvochtigheid steeg en nu verlucht ik mijn keuken extra tijdens of na het koken.

 

Was de woonmeter makkelijk te gebruiken?

Georges: we hebben een eenvoudig documentje ontvangen om onze waarnemingen op te noteren. Dat heeft me geholpen om zeer bewust de woonmeter te gebruiken en consequent te verluchten wanneer het nodig leek.
Els: De woonmeter zelf is eenvoudig en met de begeleidende informatie kan je makkelijk aan de slag.

 

Zou je het aanraden aan anderen?

Els: Het heeft mij aangezet om bewust na te denken over verwarmen, maar zeker ook over het verluchten van mijn appartement. Aan de hand van de woonmeter is mij veel duidelijk geworden.
Georges: Natuurlijk raad ik het iedereen aan om de woonmeter eens uit te testen. Alleen al om vast te stellen dat je goed bezig bent of dat een kleine wijziging in je gewoonten een meerwaarde kan zijn.
Chris: Voor mensen in oudere woningen of wanneer men veel last heeft van condensatie, is het handig om zicht te krijgen wanneer je best extra kan verluchten

Waar kan ik de woonmeter lenen?

Woonloket – Genk, stadsplein 1
ma 9-13 en don 11-19
Enkel op afspraak
089 65 45 74 
Wonen@genk.be

Tip: de folder “Ventileren en verluchten” kan je gratis afhalen aan het woonloket!

 

 

Klik hier om de volledige Horizon te lezen