Woonzorgcentrum Mandana op de Stalenstraat

Gepubliceerd op woensdag 3 juli 2019 15.18 u.
In juni verhuisden 96 bewoners van rustoord Herfstvreugde naar de witte huisjes van Mandana in de Stalenstraat. Dit nieuwe woonzorgcentrum richt zich in het bijzonder op ouderen met dementie of psychische problemen. "Uniek qua architectuur en de manier van samenleven", zegt directeur Jos Aben.
KLEINSCHALIG EN VERTROUWD

Mandana is het nieuwe woonzorgcentrum van het Zorgbedrijf Ouderenzorg Genk (ZOG) aan de Stalenstraat in Genk. Mandana kiest voor een vernieuwende aanpak in de wijze waarop mensen samenleven en dat zie je ook in de architectuur. Jos Aben: “Van kleins af aan vinden we een warme thuis belangrijk. We worden geboren in een warm nest en ruilen het ouderlijk huis in voor een gezellig kot. Nog later gaan we samen- of alleen wonen. Je legt altijd iets van jezelf in je woonst. Dat gevoel willen we onze bewoners ook geven.”

RUST IN HET HOOFD

De huizen van Mandana zijn opgebouwd zoals een woonwijk. Met tuintjes, terrasjes en een groot plein in het midden. Elk huis telt twee verdiepingen, waar telkens acht mensen samenleven. Iedereen heeft een eigen kamer en badkamer maar deelt de keuken, leefruimte en zithoek. Het is ingedeeld zoals een huis. Hier zie je geen lange gangen. Het meubilair is bovendien niet standaard en ook dat heeft een reden. Jos Aben: “We kiezen hier voor kasten en zetels die een beetje geleefd hebben en herkenbaar zijn voor de bewoners. Het geeft een vertrouwd gevoel en dus ook meer rust in het hoofd.”

HANDEN OP DE RUG

Ook de zorg heeft hier een andere aanpak. Zorgkundigen dragen geen uniform. Ze maken deel uit van het huisgezin. Jos Aben: “De bewoners beslissen net zoals thuis hoe ze hun dag beleven, wanneer ze opstaan, gaan slapen, eten,…. De verpleging helpt waar en wanneer dat nodig is. We noemen deze aanpak helpen met de handen op de rug.”

IN DE WOONWIJK

De huizen liggen in de woonwijk maar zijn niet afgesloten van de wijk. “Zo behouden we het contact met de buurt”, zegt Jos. “Elk huisje heeft een eigen tuintje en een terras, zodat ook buiten een babbeltje slaan met bezoekers mogelijk is. In de centrale tuin zijn er zitbankjes en petanquebaan waar bewoners met bezoekers of zorgkundigen kunnen wandelen. Er zijn ook poortjes naar de wijk die door vaste bezoekers bediend kunnen worden. Na een bepaald uur vallen de poortjes in het slot en kunnen de bewoners niet gaan dwalen”, stelt Jos gerust.

KAPEL

Op de site van het André Dumontziekenhuis aan de Stalenstraat herken je enkel nog de kapel. Het oude ziekenhuis heeft plaats geruimd voor het medisch centrum André Dumont van het ZOL en het nieuwe woonzorgcentrum Mandana. De kapel krijgt binnenkort een nieuwe functie op de campus.

Lees hier meer over vzw menos en (jong)dementie