Word bloeddonor! #geefvoorelkaar

Gepubliceerd op maandag 14 juni 2021 8.50 u.
14 juni is Wereldbloeddonordag. Over de hele wereld worden bloeddonoren in de bloemetjes gezet. Ook in Vlaanderen steken dagelijks zo'n 2.000 mensen de arm uit de mouw voor deze solidaire daad. Want je geeft letterlijk iets van jezelf voor iemand anders.

Rode Kruis-Vlaanderen zoekt 50.000 nieuwe bloed- en plasmadonoren

Alleen dankzij alle donoren kan het Rode Kruis voldoende bloedproducten, inclusief plasma en bloedplaatjes, blijven voorzien. In Vlaanderen lijkt de beschikbaarheid van voldoende bloedproducten evident maar dat is het nooit. Jaarlijks zoekt de organisatie nieuwe donoren en dat is in 2021 niet anders. Naar schatting zijn dit jaar maar liefst 50.000 nieuwe donoren nodig om nu én in de toekomst de bloedvoorraad op peil te houden en alle patiënten te blijven helpen.

50.000 nieuwe donoren dit jaar

Dat aantal is nodig om de donorpopulatie op peil te houden. Conclusie: bovenop alle trouwe, gekende donoren, dit jaar nog eens 50.000 nieuwe zoeken. Makkelijker gezegd dan gedaan want de teller staat voor 2021 voorlopig op 17.597 ofwel 35% van 50.000 en we zijn al in de helft van het jaar. Daarom start vandaag de ‘geef voor elkaar’-campagne waarin solidariteit en geven voor mensen uit jouw buurt centraal staan. “50.000 nieuwe donoren lijkt gigantisch veel maar we geloven in de solidariteit van de Vlamingen. Doneren is een kleine moeite die een wereld van verschil maakt voor ie-mand anders. Voor iemand uit jouw buurt, iemand die je graag ziet”, aldus Nena Testelmans, woordvoerder van Rode Kruis-Vlaanderen.

Hoeveel geeft jouw buurt

Met de donormap wil de organisatie het geven voor elkaar heel nabij maken. Op deze kaart kan je zelf zien hoeveel mensen in jouw gemeente of stad de voorbije 12 maan-den bloed, plasma of bloedplaatjes gaven. De donormap wordt regelmatig geüpdatet zodat je steeds kan zien hoe de cijfers evolueren. Wil je zelf je buurt oproepen om te geven voor elkaar, gebruik dan de hashtag #geefvoorelkaar. Meer informatie kan je vinden op www.rodekruis.be/geefvoorelkaar.

Nu donoren nodig om zomer te overbruggen

De ‘geef voor elkaar’-campagne loopt de hele zomer en dat is niet toevallig. De vakan-tiemaanden zijn jaar na jaar een moeilijke periode om de bloedvoorraad op peil te houden. De lange weekends in mei, het mooie weer en de versoepeling van de coronamaatregelen zorgen er voor dat er nu al een te lage voorraad is.
“Het lijkt alsof de trend die we normaal pas tijdens de grote vakantie zien, zich nu al eerder voordoet. Mensen trekken erop uit, maken uitstappen, doen terrasjes… en zijn gewoonweg niet bezig met doneren. Andere jaren proberen we de zomer in te gaan met een comfortabele bloedvoorraad maar de lagere opkomsten van de voorbije weken zetten één en ander onder druk”, zegt Testelmans.
Rode Kruis-Vlaanderen roept daarom iedereen op zijn donatie niet uit te stellen en zeker langs te komen in een donorcentrum of bloedinzameling in de buurt.


Meer info

www.rodekruis.be

Maak een afspraak

0800 777 00