Workshop composteren: 19/9

De strijd tegen de afvalberg wordt onder andere gewonnen door beter te composteren. “Een goede composthoop ruik je niet”, weten compostmeesters Theo Buyens en Patrick Smits, die respectievelijk 30 en 22 jaar ervaring hebben. “Stank wijst op gist en verrotting en dat moet je absoluut vermijden”, vertellen ze. Tijdens het bezoek van Horizon aan het compostschooltje in Nieuwe Kempen valt inderdaad op hoe neutraal de vaste standplaats van de compostmeesters ruikt. Op 19 september leren ze je alles over composteren tijdens een interessante workshop in het Heempark.
 
Wat is composteren precies?
Theo: Kort gesteld: organisch materiaal versneld laten afbreken. Door te composteren help je de natuur een handje. Daarbij combineer je groen en bruin materiaal. Snoei-, fruit- en tuinafval breng je samen met bladeren en ander droog materiaal. Belangrijk is dat het geheel niet gaat rotten. We wijzen er bijvoorbeeld altijd op dat citrusvruchten enkel in een composthoop mogen als ze niet beschimmeld zijn. Anders produceren ze penicilline en dat doodt bacteriën. En die heb je nodig om van afval naar compost te gaan.
 
Op welke manieren composteren jullie?
Theo: In het compostschooltje werken we met compostbakken, compostvaten, wormenbakken en de laat-maar-doen-hoop. Die laatste manier is de minst arbeidsintensieve en komt erop neer dat je groenafval gewoon laat liggen. Elke manier vereist een eigen aanpak. Hoe kleiner de ruimte is waarop je werkt hoe kleiner je het afval moet maken dat je toevoegt. Ook een heel efficiënte manier om je afval te verwerken: geef het aan de kippen. Onze kippen in het compostschooltje verwerken enorm veel afval. Ze produceren wel geen compost uiteraard.
 
Wat is het grote voordeel van composteren?
Patrick: Je maakt er de afvalberg aanzienlijk kleiner mee en slaagt erin om bepaalde elementen te recupereren. Met een wormenbak creëer je bijvoorbeeld mest voor de bloemen en compost voor je gazon. En je houdt er wormen aan over om mee te gaan vissen. (lacht)
Theo: Bovendien spaar je heel wat vuilniszakken uit. Als compostmeesters proberen we de buurt te betrekken bij de omslag naar meer composteren. Met deze workshop willen we nog meer Genkenaren aanspreken en warm maken om te composteren. Compost is een echte grondverbeteraar. Thuis gooi ik voor de winter compost op het gazon. Dat creëert bodemleven, waardoor de wortels dieper reiken en het gras krachtiger en groener wordt.
 
Wat willen jullie de deelnemers aan de workshop leren?
Theo: We willen hun leren hoe je compost maakt, welke vormen van afval je mag combineren en uitleggen hoe het compostproces loopt. Kortom: hoe ze thuis zelf succesvol aan de slag kunnen. Na een inleidend theoretisch gedeelte binnen volgt een deel waarin we naar buiten trekken om een en ander in de praktijk te tonen.
 
Wil jij leren composteren?
Kom dan zeker naar de workshop!
19 september 2024, van 14 tot 17 uur
Heempark
 
Vooraf inschrijven is noodzakelijk: 089 65 43 72 of sociaal.welzijn@genk.be