Workshop De Zingende Tafels

Medioren en senioren hebben dikwijls onverwachte talenten die ze graag delen met anderen. Zo organiseert Jeroen Vanesser een zingende tafel. 

Als voormalig muziekdocent en medeverantwoordelijke voor de muziek- en kunstlerarenopleiding aan de KHLim heeft Jeroen Vanesser muziek in het bloed. Mensen samenbrengen en ervan laten genieten om in groep te zingen, is een perfecte hobbymatige aanvulling op zijn vroegere professionele bezigheid. Ondertussen zat hij al verschillende zingende tafels voor.

 

Wat is een zingende tafel precies?

Jeroen: De tafel is een metafoor voor een ontmoetingsplek. In dit geval gaat het om een gezellig samenzijn waar mensen ongedwongen samen zingen en verenigd zijn door hun keeltrillingen, zeg maar.

 

Welke liederen wil je met de medioren en senioren zingen?

Jeroen: Voor de gelegenheid put ik uit een 55+-repertoire. Daar zit altijd een popnummer tussen, in de stijl van ‘Let it be’ van The Beatles, Delilah van Tom Jones of ‘Laat ons een bloem’ van Louis Neefs. Zulke kaskrakers brengen de deelnemers aan de zingende tafel meteen in de stemming. Ook een folknummer, ‘Marina’ en ‘Ik hou van u’ neem ik graag mee.

 

Wat doe je met mensen die niet zo goed kunnen zingen?

Jeroen: Mensen mogen denken dat ze niet kunnen zingen, maar dat is niet zo. Ik ben er al die jaren zo geen vijf tegengekomen. Zingen is je ziel prijsgeven. Om een stukje van jezelf bloot te geven moet je een barrière overwinnen. Geloven in jezelf en je angsten om te zingen achter je laten zijn essentieel. Het doet zoveel deugd om dat in groep te doen.

 

Hoe zou je twijfelaars overtuigen om mee te doen?

Jeroen: Het is fijn om een of meerdere goede stemmen te verwelkomen die de groep kunnen meetrekken. Maar uiteraard viseren we bij een zingende tafel niemand. Er bestaan trucjes om het geheel mooi te laten samenklinken. Met pianoakkoorden geef je een goeie voorzet om samen de juiste toonhoogte te vinden. Ook wie minder goed zingt, kan zich daardoor laten leiden.

 

Wanneer keer je tevreden naar huis na een zingende tafel?

Jeroen: Als we de samenhorigheid hebben gevoeld die zo kenmerkend is bij mensen die samen zingen. Dat is echt fantastisch!

 

Workshop De Zingende Tafels

Er worden twee zingende tafels georganiseerd, waar gelijkaardige liedjes worden aangeleerd, maar toch ook eigen accenten krijgen. Als deelnemer heb je inbreng bij het programma. Tijdens het optreden van 24 november in de schouwburg van het stadhuis zullen alle zingende tafels samen het beste van zichzelf geven.

Het gezamenlijke startmoment vond plaats op 18 september in zaal De Ontdekking (bibliotheek). Klik hier voor enkele foto's .

 

Zingende tafel 1 komt samen op maandag 25 september, 9 oktober, 23 oktober en 20 november telkens van 14 tot 16 uur in zaal 1 van het stadhuis.

Zingende tafel 2 komt samen op vrijdag 29 september, 13 oktober, 27 oktober en 17 november telkens van 10 tot 12 uur in zaal 4 van het stadhuis

 

Bespeel je een instrument? Ook dan ben je welkom!

Zoals Jeroen aangeeft, hoef je echt niet goed te kunnen zingen om mee te doen. Het samen zijn, elkaar ontmoeten en de gezelligheid zijn even belangrijk.

 

Inschrijven

Deelname is gratis, maar vooraf inschrijven verplicht:

089 65 43 75

sociaal.welzijn@genk.be

Vermeld duidelijk voor welke tafel je wil inschrijven. Ook als je een muziekinstrument bespeelt, vragen we om dat vooraf door te geven.