Workshop portretfotografie: 13+27/5 en 3/6

“Eerst kijken, dan klikken”, vat gepensioneerd beroepsfotograaf Jos Bosch zijn workshop samen. Met zijn echtgenote baatte hij veertig jaar lang een fotozaak uit in Boxbergheide. Jos wil potentiële deelnemers aan het foto- en poëzieproject van de stad helpen betere foto’s te maken. “Mijn workshop is toegankelijk voor iedereen. Zeker ook voor mensen zonder enige kennis van fotografie, maar met een smartphone waarmee je foto’s kan maken. Ik wil de deelnemers vooral leren leren opportuniteiten te zien.”

 

Wanneer ben je zelf tevreden over een foto?

Jos: Ik heb heel weinig foto’s gemaakt in mijn vrije tijd of aan wedstrijden deelgenomen. Fotografie was altijd mijn beroep en de klant was mijn jury. Als die het goed vond, was ik pas tevreden. Voor mij moet een foto altijd boeiend zijn. Als je aan een foto voorbijloopt op een tentoonstelling is er een probleem. Daarom vraag ik de deelnemers aan de workshop om de tweede les een USB-stick met zelfgemaakte foto’s mee te brengen. Die kunnen we in groep bespreken om elkaar tips te geven.

 

Waarin ben je als fotograaf zelf gespecialiseerd?

Jos: In onze zaak verzorgde ik voornamelijk portretfotografie. Beelden van de hele familie samen, communiefeesten, reportages, huwelijken… Het thema ‘Oud maar niet Out’ van het fotoproject zit me als gegoten. Er zijn almaar minder zelfstandige fotografen omdat fotografie digitaal is geworden en er dus geen foto’s meer ontwikkeld moeten worden. Maar met het vertrek van die fotografen is ook heel wat kennis over portretfotografie verdwenen. En in de vele foto-opleidingen is er amper aandacht voor portretfotografie.

 

Als mensen meer en meer hun eigen foto’s maken, kunnen ze dus maar beter leren hoe ze een goed portret maken.

Jos: Precies. We maken vooral graag beelden van andere mensen. Belangrijk is even na te denken welk verhaal je met je foto wil vertellen. En hoe je mensen in beeld wil brengen. In de workshop is er aandacht voor de compositie, de lichtinval en het standpunt van waaruit je de foto maakt. Maar ik sta ook stil bij de zoomfunctie en andere technische aspecten. De fout van veel mensen is dat ze te slordig met hun foto omspringen. Ze maken snel wat kiekjes in de hoop dat er wel iets moois tussen zit. Maar dat valt dikwijls tegen.

 

Foto’s lijken almaar belangrijker te worden. Hoe kijk jij naar de verschuivingen op dat vlak de voorbije decennia?

Jos: Foto’s werden vroeger vooral gemaakt om herinneringen vast te houden. Om later nog eens naar terug te kijken en de sfeer van de foto te herbeleven. Foto’s werden afgedrukt en in een mooi fotoboek bewaard. Maar vandaag maken we van alles foto’s omdat ze door de digitalisering niet meer afgedrukt hoeven te worden. Foto’s dienen dikwijls om door te sturen en een bepaalde ervaring meteen met enkele vrienden of kennissen te delen. Daardoor heb je een heleboel foto’s op je toestel staan, waarmee je na een tijd niet veel raad weet. Zo dreigen veel foto’s en de herinneringen die ze afbeelden, verloren te gaan. Foto’s worden vluchtiger en van veel gebeurtenissen dreigen we later geen foto’s te hebben.

 

Workshop fotografie

Leer hoe je goede portretten kan maken

13 mei, 27 mei, 3 juni 2024 – van 9.30 tot 12 uur

Zaal 4, stadhuis

Deelname: 5 euro voor de drie bijeenkomsten samen

Vooraf inschrijven is noodzakelijk:

089 65 43 66 of sociaal.welzijn@genk.be

 

Hier kan je al enkele foto's zien van de eerste bijeenkomst op 13 mei 2024