Workshop verwonderwandelen: terugblik

Na een carrière van 30 jaar als zelfstandige met een zittend beroep werd Evert Jan Meulenkamp verplicht zijn eigen softwarebedrijf vaarwel te zeggen. Helse pijnen in voeten en benen brachten hem tot het inzicht dat hij zijn leven moest omgooien. Hij sloeg aan het wandelen en ontdekte de rustgevende schoonheid van de natuur. Zijn ervaringen deelde hij op 16 en 17 mei 2024 in een ontspannende workshop.

 

Wat houdt verwonderwandelen precies in?

Evert Jan: Je kan de natuur in op verschillende manieren. Samen met een collega of je partner ga je meestal met elkaar praten. Op je eentje kun je nog bezig zijn in gedachten. Verwonderwandelen is stil worden vanbinnen en ruimte maken voor de pracht om je heen. Vertragen, vertrekken zonder concrete verwachtingen, aandacht geven aan ­de prikkels die je zintuigen opvangen en verbeelden zijn de hoekstenen van verwonderwandelen.

 

Waarom vertrek je het liefst zonder verwachtingen?

Evert Jan: Bijzondere dingen doen zich meestal voor als je er niet naar op zoek gaat. Verwonderwandelen is nederig zijn en jezelf openstellen voor wat op je pad komt. Door je zintuigen te volgen trekt schoonheid je naar zich toe. Zo ging ik onlangs op stap in het Arboretum in Bokrijk. Zacht zoemend hengelde een struikje naar mijn aandacht, vol als het zat met bijen die zich tegoed deden aan de nectar in de bloesems, die ik zonder de bijen niet opgemerkt zou hebben. Verwonderwandelen is horen, zien en ruiken.

 

Welke rol speelt verbeelding?

Evert Jan: Verbeelding kan ervoor zorgen dat je de speelsheid die je als kind had weer toelaat, waardoor je in flow kunt komen. Je grijpt dan het moment en geniet daar intens van. Ruimte geven aan je verbeelding is ruimte geven voor jezelf. Door je focus te verleggen van je zorgen naar de beelden, geluiden en geuren om je heen kom je los van wat je in het dagelijks leven bezwaart. Als mensen proberen we vaak alles in de hand te houden. Door dat even los te laten en de wonderen van de natuur dichterbij te laten komen, kan er een heerlijk gevoel van ontspanning en vrijheid ontstaan.

 

Waar komt je fascinatie voor natuurwandelingen vandaan?

Evert Jan: Ik ben vooral gefascineerd door de enorme intelligentie die in de natuur schuilt. Veelal begrijpen wij die niet, maar ze is wel de sleutel voor een goede gezondheid. Door te verwonderwandelen kun je die intelligentie opnieuw ontdekken. En omdat wij onderdeel zijn van de natuur ga je die intelligentie in jezelf herkennen. Daardoor kun je eventuele zorgen om je gezondheid beter loslaten en geef je vrije baan aan je zelfhelend vermogen.

 

Je hebt het boek ‘Natuurwonderen dichtbij’ geschreven. Het bevat veel originele natuurfoto’s, voorzien van grappige tekstjes, en een uitleg over verwonderwandelen. Is dat wat we van de workshop mogen verwachten?

Evert Jan: Ik neem de deelnemers mee voor een ontspannende wandeling in de buurt van het Heempark en nodig ze uit om zich open te stellen voor mooie, alledaagse natuurfenomenen waar we dikwijls achteloos aan voorbijgaan. Hoe je die onverwachte fenomenen eenvoudig kan fotograferen, geef ik graag mee.