5/12: Workshop worstenbroodjes en speculaas bakken (volzet)

Geert Simoens is vooral bekend van zijn eigen bakkerij in Nieuwe Kempen. Liefst 31 jaar – van 1983 tot 2014 – maakte hij er de lekkerste eclairs, oliebollen, pistolets en sandwiches. Met deze workshop wil hij vooral de traditie rond worstenbroodjes en speculaas in ere houden.

 

Wat is het grote geheim van heerlijk speculaas?

Geert: Bij speculaas moet je vooral hoeveboter gebruiken en de juiste kruiden. Het belangrijkste kruid is kaneel, naast drie andere kruiden waarover ik graag meer vertel tijdens de workshop. Het mag een beetje spannend blijven (lacht). Wat de boter betreft: met een margarine lukt het ook. Maar ik wil uiteraard gaan voor authentiek speculaas van bij de bakker.

 

Welk ingrediënt bevatten jouw worstenbroodjes dat veel zelfbakkers er niet in stoppen?

Geert: Naast heel kwalitatief gehakt moet je gerezen bladerdeeg gebruiken. Tegenwoordig vind je vooral worstenbroodjes met een curryworst, ook in de toonbanken van veel bakkers. Dat kan best smaken, maar traditionele worstenbroodjes bevatten gehakt.

 

Waarom deel je jouw baktalent graag met anderen?

Geert: Het is belangrijk dat de tradities rond speculaas en worstenbrood behouden blijven. Op mijn veertiende ging ik voor mijn leercontract werken bij bakker Crèvecoeur in Genk, later van naam veranderd in De Korenaar. In die tijd deed de bakker zijn winkel open na de middernachtmis van Kerstmis en kwamen de mensen worstenbroodjes eten. In mijn eigen bakkerij bood ik ze pas te koop aan vanaf begin december. Het zou leuk zijn als mensen rond de feestdagen met hun familie samen kunnen genieten van zelfgebakken worstenbroodjes.

Speculaas maakte ik in mijn bakkerij als het kouder begon te worden in het najaar. De link met sinterklaas is ook leuk.

 

Wat is het mooiste compliment dat je al kreeg als bakker?

Geert: Dat klanten in de bakkerij terugkeerden om naar het recept te vragen. Ook nu bak ik nog van alles voor de mensen in het buurthuis in Nieuwe Kempen. De laatste keer verkocht het speculaas als zoete broodjes. In een mum van tijd was 30 kilogram verkocht. En de worstenbroodjes bij Halloween in Nomadland waren ook een groot succes. Heel leuk om te zien dat wat ik bak nog altijd zo geliefd is.

 

Mogen de deelnemers aan de workshop ook proeven van al die lekkernijen?

Geert: Uiteraard! We voorzien voldoende ingrediënten.

 

Hier kan je de foto's van de eerste workshops bekijken: